Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tuinbouwstudenten doen onderzoek op Demokwekerij Westland

Meeldauwproeven met groene gewasbescherming in gerbera

Op Demokwekerij Westland hebben derdejaars tuinbouwstudenten van Hogeschool Inholland de afgelopen herfstperiode een meeldauwproef uitgevoerd met verschillende ‘groene’ gewasbeschermingsproducten op gerbera.



Het doel van de gewasbeschermingsproef was het bepalen van het effect van enkele gewasbeschermingsproducten op echte meeldauw. De getoetste producten Hicure, Serenade en Pentakeep hadden een biologische oorsprong en zijn zowel toegediend middels een spuittoepassing als via aangietbehandelingen. De proef is uitgevoerd in overleg met enkele teeltvoorlichters en de producenten van de producten. De producten zijn tijdens de spuittoepassingen in combinatie met een uitvloeier toegediend.

Naast het effect bepalen van de producten op de echte meeldauw hebben de studenten ook gekeken naar de effecten op productie, bloemkwaliteit en overige ziekten en plagen. Proeftuin Zwaagdijk heeft de studenten intensief begeleid in deze proef.



Echte meeldauw kan in de gerberateelt voor serieuze problemen zorgen. De schimmel remt voornamelijk de productie en haarden zijn vaak lastig te bestrijden. Ondanks dat er de laatste jaren enkele nieuwe producten zijn toegelaten binnen de gerberateelt, blijven telers steeds op zoek naar alternatieven. Vooral de mogelijkheden van ‘groene’ producten hebben de aandacht. De werkzame stoffen van deze producten hebben een organische oorsprong en geven dan ook geen ongewenste residuen en zijn vaak goed integreerbaar met natuurlijke vijanden.

Alle producten lieten wanneer toegediend via een spuittoepassing een goede werking zien op echte meeldauw. De resultaten van de aangietbehandelingen vielen echter tegen. Aan het einde van dit jaar zullen de studenten de resultaten van deze proef openbaar maken

bron: Proeftuin Zwaagdijk
Publicatiedatum: