Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wageningen UR, 9 december, Bleiswijk

Ontwikkelingen op gebied van licht doorgelicht op LichtEvent 2015

Belichting neemt in de glastuinbouw nog steeds toe. Er zijn zelfs ontwikkelingen om in compleet daglichtloze ruimtes onder kunstlicht te telen, bijvoorbeeld in plantfabrieken voor city farming. Tijdens het LichtEvent worden de laatste resultaten van het onderzoek rondom het licht besproken en er worden praktische handvatten meegegeven.

Hoe groot is het perspectief om te telen zonder gratis daglicht nu eigenlijk? En hoe zit dat specifiek voor de sierteelt? Ook in gewone kassen is het verstandig om efficiënt te belichten. Welke opties zijn er zoal? Wat kun je bijvoorbeeld bereiken door het lichtspectrum te variëren? Hoe kun je belichten naar behoefte van het gewas? Wat kunnen we leren uit de groententeelt? Welke technische ontwikkelingen komen eraan, niet alleen in belichting, maar ook in betere benutting van zonlicht door het kasdek? Op het LichtEvent wordt geprobeerd antwoord te krijgen op deze vragen.



Er kan worden gekozen uit de volgende workshops:

1.Wat kan je met stuurlicht?
Wageningen UR en Plant Lighting
Hoe kan je met stuurlicht energie besparen en de teelt optimaal sturen? Naast de theorie over stuurlicht komen resultaten uit onderzoek aan bod rondom o.a. roos, kalanchoe, potchrysant, anthurium, bromelia, tulp, trekheesters, phalaenopsis.

2.Efficiënt belichten bij snijbloemen
Wageningen UR en DLV Plant – GreenQ
Welke opties om efficiënter te belichten zijn er zoal te bedenken voor een belicht snijbloemengewas? Hoeveel energie zou je daarmee kunnen besparen? En hoe kan dat economisch uitpakken? Dit komt aan bod met voorbeelden uit onder meer de chrysantenteelt, de rozenteelt en de lisianthusteelt.

3.Wat kunnen we leren vanuit belichtingsonderzoek in de groententeelt?
Wageningen UR en Flori Consult Group
Bij groentegewassen wordt veel onderzoek gedaan naar methoden en strategieën om licht efficiënt om te zetten in vruchten. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar het effect van lichtkleur op de plantopbouw en de fotosynthesecapaciteit, lichtverdeling en lichtonderschepping door het gewas en bladplukstrategieën. Wat gebeurt er in de sierteelt op dit vlak, bijvoorbeeld bij Gerbera en wat zou er nog meer kunnen?

4.Optimale benutting van zonlicht: ontwikkelingen in kasdek en schermen
Wageningen UR en Ludvig Svensson
Diffuus glas is sterk in opkomst met daarbij verschillende soorten coatings. Ook blijkt condens veel invloed te hebben op de lichtdoorlatendheid. Er is veel keuze, maar wat is nu optimaal en wat zijn toekomstige ontwikkelingen? Ook schermen zijn belangrijk bij het optimaal toelaten van daglicht in kassen. Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van schermen, zowel qua gebruik in de praktijk als qua technische ontwikkelingen in materialen en systemen?

5.Belichten op basis van plantbehoefte
Peter Geelen en Plant Lighting
Belichten op basis van assimilatenbalans, hoe werkt dat, wat kan je er mee en wat zijn ervaringen? Resultaten uit onderzoek in freesia, lelie en phalaenopsis komen aan bod.

6.Techniek: Optimalisatie huidige belichting en voordelen gelijkspanning
Door Stichting Gelijkspanning en spreker nog nader te bepalen
Om de lichtoutput van de lampen te verhogen is onderhoud essentieel. Ook om problemen te voorkomen. Waar moet je op letten? Daarnaast is de vraag of alle belichting in de toekomst over gaat op gelijkspanning. Er is nu een groot demonstratieproject van start gegaan. Wat zijn de voordelen?

7.Het meten of bepalen van de fotosynthese voor betere lichtbenutting
Wageningen UR en Plant Dynamics
De fotosynthese geeft aan hoe hard een plant groeit, maar hoe kan je dat meten of bepalen en wat kan je daar dan mee.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland in het kader van het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: