Dyna-Mite, Biobest

Roofmijten doen hun werk in Mediterrane rozen

Het familiebedrijf Azur Roses, gelegen aan de Azurenkust in Zuid-Frankrijk, gebruikt sinds 2014 Dyna-mite tegen de belangrijkste plagen in hun teelt. Naast rozen (6000m²) telen zij nog meer dan een dozijn andere siergewassen. Het bedrijf verdeelt zijn snijbloemen vooral via de lokale markten en winkels maar ook online. Het gebruik van de bloemblaadjes voor cosmetische toepassingen wordt momenteel getest. Hiervoor is een residu-vrij eindproduct natuurlijk een eerste vereiste.

"In onze rozen zijn spint en trips de twee belangrijkste plagen”, vertelt Michel Sotto, één van de eigenaars van Azur Roses. “Trips valt de bloemknoppen aan en spint droogt de volledige plant uit. Rozensoorten zoals de Avalanche (wit) en de Dukat (geel) zijn zeer gevoelig voor trips, terwijl schade door trips aan de Samourai (rood) eerder zeldzaam is.”

Michel: “In het verleden hebben we al geïntegreerde gewasbescherming (IPM) toegepast maar zonder succes. Chemische bestrijding bleef de standaard, maar de resultaten waren ook hier niet echt bevredigend. We moesten regelmatig spuiten. In de zomer zelfs in de nacht. Ondanks het hoge kostenplaatje verloren de chemische oplossingen aan effectiviteit. We leden verliezen tussen de 10 en 15%.”

Amandine de Souza, vertegenwoordiger van Biobest in de regio, stelde de Dyna-Mite strategie voor aan Michel en nodigde hem uit naar een aantal kwekers in Nederland om de strategie in de praktijk te zien. Michel raakte overtuigd om opnieuw met IPM te starten en er deze keer een succes van te maken.

Amandine: ”Eén strooibus Dyna-mite G-System bevat 10.000 vraatzuchtige polyfage roofmijten. Euseius gallicus bestrijdt wittevlieg, trips en spint en voedt zich zowel met hun eieren als hun larven. De combinatie van het Dyna-Mite G-System met het Nutrimite voedingssupplement zorgt voor een preventieve en explosieve populatieopbouw van de roofmijt in het gewas. Hierdoor is een efficiënte bestrijding van de drie meest voorkomende plagen in één klap gegarandeerd en dat vanaf het eerste begin.”

Amandine stelde een op maat gemaakte en kosteneffectieve strategie voor. Dyna-mite G-System werd aan 50 mijten/m2 drie keer uitgezet van maart tot mei. Iedere twee weken werd Nutrimite™ verblazen behalve tijdens de zeer warme periodes in juli en augustus. Tijdens die periodes werd de verneveling opgedreven om de vochtigheidsgraad op een hoog niveau te houden en zo de ideale omstandigheden voor de E. gallicus te creëren. Michel: “Bij al de ingrepen in de serre moet steeds de gezondheid van de roofmijten in het achterhoofd worden gehouden.”


foto: Azur Roses

Michel: “De bestrijding van trips dit jaar was zeer effectief. Slechts één enkele chemische ingreep was nodig toen de plaagdruk boven onze interventiedrempel kwam. Ook de spintbestrijding was veel beter. De Dyna-mite strategie maakt een wereld van verschil in vergelijking met mijn eerdere IPM-ervaringen”, concludeert Michel. “De verliezen liggen dit jaar onder de 5%. Dankzij de hulp van Biobest was het frequent gebruik van ongezonde middelen niet meer nodig en heb ik in de plaats een efficiënte en voordelige IPM-strategie kunnen toepassen.”

Meer informatie over Azur Roses: www.producteur-fleurs-var.com


bron: Biobest

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven