Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Levoplant toneel van Greenport College Tour Westland voor docenten

In een goed gevulde bedrijfskantine, pal naast de Levo Shop, heette Ron Fransen (mede-eigenaar van Levoplant), op donderdag 26 november, alle deelnemers aan de College Tour Westland van harte welkom. Docenten uit het lager-, middelbaar en hoger onderwijs werden meegenomen in de wereld van deze moderne kwekerij. Tijdens deze editie van de College Tour mochten we drie bijzonder gasten welkom heten, namelijk Kazuki, Miyu en Yumi, twee teeltstudenten en hun docente uit Japan, die tijdelijk in Nederland zijn vanuit een project met Lentiz | MBO Greenport.



Vanaf de start in 1969 is Levoplant uitgegroeid tot een grote speler in de Phalaenopsismarkt. Tijdens deze College Tour nam Ron Fransen de leerkrachten en docenten van verschillende Westlandse onderwijsinstellingen mee in de ontwikkelingen, die Levoplant in haar 46 jarige bestaan heeft doorgemaakt. Leo van der Voort startte het bedrijf met het kweken van tomaten en sla op 7.000m2. Inmiddels is Levoplant gegroeid naar 4 productielocaties met 11,5 ha Phalaenopsis (Orchidee) en 2,5 ha Cordyline australis. In totaal is dit 140.000m2. Ze hebben daarmee het kweken van tomaten en sla al lang achter zich gelaten.

Innovaties
Als één van de beste potplantenkwekerijen van Nederland staat innovatie, internationalisering en duurzaamheid centraal bij Levoplant. Zo was Levoplant de eerste die een volledig geautomatiseerd teeltsysteem liet aanleggen, waardoor de orchidee vol automatisch de hele kas door gaat en er bijna geen menselijke hand aan te pas komt. De menselijke hand komt tegenwoordig nog wel te pas bij het oppotten, stokken van stelen en het uiteindelijk terugplaatsen van de orchidee op de Deense karren. Uiteindelijk is een orchidee gemiddeld 2 à 2,5 jaar oud voordat hij de kas verlaat naar de consument toe.

Maar ook bij het telen in cups en het toepassen van onzichtbare codes op de pot is Levoplant uniek, waardoor elke orchidee gevolgd kan worden in de hele kas. De machine waarmee deze onzichtbare codes op de pot worden gelaserd is mede ontwikkeld door Remco Bakker, die in 2013 bij Levoplant terecht is gekomen middels een snuffelstage en uiteindelijk zijn baan gevonden heeft bij Levoplant. Momenteel is hij een vaste waarde in het team en is hij zichzelf verder aan het ontwikkelen met cursussen op HBO niveau.

Van ongeschoold tot universitair opgeleid
Levoplant werkt op diverse terreinen samen met collega orchideeënkwekers, zoals op teelt- en productieniveau, maar ook in de marketing en verkoop. Dit doen ze o.a. in Floramotion, een telersvereniging en Orchidee Nederland, waar Ron Fransen mede oprichter van is. Op deze manier kan veel meer van productie naar marktgericht gehandeld worden. Het bedrijf biedt een uitstekende plek voor verschillende (afgestudeerde) studenten, met functies binnen teelt, productie, technische dienst, marketing en verkoop, administratie/HRM en binnen het managementteam. Binnen Levoplant worden de teelt en productie als belangrijkste functiegroepen gezien, maar kunnen inmiddels niet meer zonder de andere functiegroepen. Kennis- en opleidingsniveau op peil houden is erg belangrijk binnen Levoplant, zeker in deze snel veranderende sector. Ontwikkeling van medewerkers wordt bereikt door opleiding, taakroulatie en duurzame inzetbaarheid.

Onderwijs-bedrijfsleven
De koppeling onderwijs-bedrijfsleven is essentieel om nu en in de toekomst als sector concurrerend te kunnen blijven. Levoplant ondersteunt daarom ook de Greenport Horti Campus en SOB Westland om nauw betrokken te blijven en haar steentje bij te kunnen dragen. Levoplant is daarnaast een erkend leerbedrijf en heeft diverse mogelijkheden voor stages en afstudeeropdrachten. Essentieel daarbij is wel dat de stagiaire goede begeleiding krijgt vanuit het bedrijf, maar zeker ook vanuit het onderwijs. Regelmatig contact tussen het leerbedrijf en de praktijkbegeleider vanuit het onderwijs is noodzakelijk, merkte Ron Franzen op als kanttekening. De hierboven genoemde Remco Bakker is een mooi voorbeeld van een stagiaire die uitgegroeid is tot een medewerker die niet meer weg te denken is binnen Levoplant.

Krachten bundelen
Tijdens de College Tour worden docenten en leerkrachten te geïnformeerd over de ontwikkelingen binnen de glastuinbouwsector. Het doel van de College Tour is om het ondernemen in het onderwijs te stimuleren door het onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Imagoverbetering van de sector speelt een belangrijke rol in dit proces. Jongeren tussen 4 en 23 jaar moeten bewuster kiezen voor deze toonaangevende sector of het nu om een opleiding of carrière gaat. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de docenten en leerkrachten. Bewustwording in het feit dat de glastuinbouw meer is dan alleen het werken in de teelt, het krijgen van vieze vingers en geen doorgroeimogelijkheden is hierin erg belangrijk. De Glastuinbouw biedt veel meer!

Het volgende bedrijfsbezoek staat op 14 januari 2016 op de kalender. Docenten en leerkrachten kunnen zich voor de Greenport College Tour inschrijven via deze link.

bron: Greenport HortiCampus
Publicatiedatum: