
Vacuümkoeling is een pre-cooling techniek met een koeltijd van gemiddeld slechts 15 – 30 minuten. Vacuümkoeling reduceert:
- De respiratiegraad (en daarmee het risico op botrytis (bij bloemen) en zwarte rot (bij groenten).
- De transpiratie en daarmee het vochtverlies (maximalisatie van uw opbrengst)
- De ethyleen productie en de gevoeligheid hiervoor
- De ontwikkeling van microben (en daarmee het percentage productie uitval)

Vacuümkoeling onttrekt warmte aan producten door het geforceerd verdampen van een klein percentage (meestal 2 – 3%) van het eigen vocht van het product. Dat gebeurt doorgaans onder lage druk. De energie, die vrijkomt bij de geforceerde verdamping, verlaagt de producttemperatuur. Vacuümkoeling is geschikt voor (niet luchtdicht) verpakte producten.


Sam Heemskerk, Weber Cooling, bij de proefopstelling van de vacuümkoeling
Sam Heemskerk: "Het is de enige methode die een vrijwel perfect gelijkmatige eindtemperatuur garandeert en daardoor de ideale oplossing is voor het snel terug koelen van gevarieerde ladingen op vliegvelden en logistieke centra zonder enig risico op bevriezing. Vacuümkoeling verkort verder de time-to-market (“same-day delivery”). Het geeft een meer constante en lage koelcel temperatuur en langere opslagmogelijkheden. Tot slot is vacuümkoeling energie efficiënt."
Voor meer informatie:
Weber Koudetechniek
Sam Heemskerk
M: +31 (0)6-19 834 845
E: [email protected]
www.weberkoudetechniek.nl