Hof Amsterdam haalt streep door renteswaps

Op 10 november 2015 heeft het Hof Amsterdam een streep gehaald door een renteswap van ABN AMRO Bank. Volgens het Hof is de renteswapovereenkomst in de voorgelegde zaak tot stand gekomen onder invloed van dwaling.

ABN AMRO Bank heeft – aldus het Hof - wat betreft de werking van de renteswapovereenkomst een onjuiste voorstelling van zaken gegeven. Anders dan in de productbeschrijvingen staat, is met een renteswap:

  • de rente niet gefixeerd zoals bij een standaard middellange lening
  • cliënt niet verzekerd van rentelasten die vooraf exact bekend zijn
  • cliënt niet volledig beschermd tegen rentestijgingen

Volgens het Hof wilden de cliënten die een renteswapovereenkomst aangingen, juist hun hele renterisico afdekken. Zij mochten dat ook zo begrijpen uit de informatie die de bank had verstrekt.

Scherpe conclusies
Het hof acht het aannemelijk dat de cliënt de renteswapovereenkomst niet zou hebben gesloten als haar was verteld dat de rentefixatie alleen betrekking had op het Euribor-tarief - en niet op (liquiditeits)opslagen die de banken in rekening kunnen brengen. Daarbij neemt het Hof in aanmerking dat de afdekking van het renterisico het uitsluitende doel was van de renteswapovereenkomst. Die afdekking met de overeenkomst wordt maar gedeeltelijk bereikt doordat de rentefixatie niet geldt voor genoemde opslagen.

Positie banken verzwakt
De positie van ABN AMRO Bank is aanzienlijk verzwakt in aangelegenheden betreffende de renteswap. De uitspraak betreft ABN AMRO Bank maar is zeker ook van invloed op de positie van andere banken. Het valt nog te bezien of de uitspraak ook in cassatie stand houdt, maar de verwachting is dat banken meer dan voorheen bereid zullen zijn om tot een minnelijke oplossing te komen.

Hebt u een renteswap afgesloten? Informeer dan bij uw bank in hoeverre zij bereid zijn om te praten over een mogelijke schikking. In dat traject staan de juridisch adviseurs van Flynth u graag bij in de onderhandelingen. Wacht niet te lang in verband met mogelijke verjaringstermijnen die al lopen.Voor meer informatie:
Flynth
t 026 – 354 26 00
info@flynth.nl
www.flynth.nl/tuinbouw

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.