Leercurve in geothermie groeit gestaag

De leercurve in de geothermie en binnen de DAGO leden groeit gestaag door. Daarmee stijgen ook het kennisniveau en de ervaringen. Kennisdeling, onderzoek en vooral ook het benutten van de ervaringen uit de olie- en gas wereld nemen nog steeds toe. DAGO groeit in leden en zoekt een tweede kennismedewerker.Ervaringen bundelen levert meer inzicht op en de verschillende operators consulteren verschillende specialisten in de zoektocht naar oplossingen. Door de vorming van werkgroepen rond thema's, zoals financiën en NORM (Naturally Occurring Radioactive Material), wordt de vereniging uitgedaagd om een uniform beleid te ontwikkelen. Tevens kan de context van de onderwerpen vanuit deze werkgroepen beter worden beschreven.

Context beschrijving
Verschillende thema's worden als project vanuit de Kennisagenda uitgewerkt. Deze contextbeschrijving is complex, bijvoorbeeld omdat kennis en inzicht toeneemt. Aardwarmte is een dynamisch dossier. Denk hierbij aan ontwikkelingen in het buitenland, ervaringen in de olie- en gas sector, werkmethodieken, praktijkmetingen en technische innovaties. Het aantal puzzelstukjes dat we vinden, neemt toe doordat ervaringen en onderzoeken worden uitgevoerd.

Wet- en regelgeving
Zoals te zien is in de update van handboek Geothermie Deel 1, heeft de geothermie te maken met verschillende wet- en regelgevingseisen. Die van de Mijnbouw wet- en regelgeving is op landelijk overheidsniveau geregeld. Echter, de gelaagdheid over de andere overheden (provinciaal, gemeentelijk) maar ook die op Europees niveau, kent ook een aantal kaders. De geothermie is een jonge sector en dat betekent dat uitwerking en invulling van wet- en regelgeving en de bijbehorende veranderingen een grote uitdaging is. Door overleg met verschillende partijen maken we hier als sector stappen.

SodM toetst middels begeleidingsgroepen de vraagformulering bij de thema's. NOGEPA is bereid haar kennis, kunde, netwerk en leidraden te delen. Vanuit het Ministerie van EZ vindt ondersteuningen in verschillende verbanden plaats. Doordat het netwerk vanuit de vereniging in de olie- en gassector verder toeneemt, worden specifieke vraagstukken steeds meer door specialisten uitgewerkt. Hierdoor vindt verdere invulling met de juiste kwaliteit plaats.

Een goed voorbeeld in deze samenwerking zijn de "Richtlijnen voor de omgang met ioniserende stralingsbronnen" vanuit de olie- en gassector, waarmee we in de geothermie ook grondig geïnspireerd worden.

Vacature Kennismedewerker Geothermie QHSE
Om specifieke geothermie vraagstukken en procedures verder uit te werken is DAGO op zoek naar een Kennismedewerker QHSE (Quality, Health, Safety, Environment). Zie voor meer informatie daarvoor de vacature.

bron: Kas al Energiebron

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.