luisteren naar de plant met de Plantscope

Micro-omgeving monitoren om groeiomstandigheden te optimaliseren

Door het monitoren van de micro-omgeving van de plant kunnen de groeiomstandigheden beter afgestemd worden op de plantbehoefte. Op basis van verschillende metingen is een beter inzicht in de behoeften van de plant te verkrijgen en kan het groeiklimaat worden geoptimaliseerd. Tevens kan zo platstress worden voorkomen. Het resultaat: een hogere gewas opbrengst en verbeterde kwaliteit. Middels de Plantscope module kan men 'luisteren' naar de plant.De Plantscope module bestaat uit een combinatie van Hoogendoorn software en sensoren:
  • Gewascondensatie module;
  • Planttemperatuur camera;
  • iSii + TO control;
  • Meetbox voor het meten van de temperatuur en de luchtvochtigheid.
Gewascondensatie module
Met de gewascondensatie module voorkomt u condensatie op de plant. Met behulp van dit programma kunt u op basis van diverse metingen en berekeningen inspelen op het effect van veranderingen in temperatuur en vochtigheidsgraad. Ook kunt u zo het condensatierisico bepalen.

Eén van de belangrijkste gemeten waarden uit de gewascondensatie module is het zogeheten ‘condensatietemperatuurverschil’. Dit is het verschil tussen de temperatuur van het dauwpunt in de kas en de temperatuur van het koudste gedeelte van het gewas. Als het temperatuurverschil te klein is, dan ontstaat er risico op condensatie op het gewas. In deze situatie is het nodig om maatregelen te nemen. De Hoogendoorn next generation iSii procescomputer doet dit automatisch voor u door de verwarming te verhogen. iSii doet dit alleen op het moment
wanneer er condensatierisico is en bespaart daardoor energie.

Plant Temperature Camera
De planttemperatuur camera meet de blad- en vruchttemperatuur en kan worden aangesloten op de gewascondensatie module. Inzicht in de planttemperatuur is nodig om de groeiomstandigheden te optimaliseren.

Door de sensor op de plant te richten, wordt informatie verkregen over de temperatuur van de vrucht en de bladeren. Om betrouwbare en representatieve meetdata te verkrijgen, wordt de temperatuur gemeten in een gebied van een aantal vierkante meters rondom de plant. Met de planttemperatuur camera kunt u plantstress en gewascondensatie in een vroeg stadium traceren. Dit is mogelijk doordat de sensor afwijkingen traceert tussen de planttemperatuur en de kastemperatuur.

iSii +TO Control
iSii + TO Control is de temperatuur optimalisatie regeling in de next generation iSii procescomputer. Deze regeling geeft u een totaalbeeld van de benodigde en werkelijke temperaturen in de kas, zowel op het moment zelf als over een tijdspanne van enkele dagen. Ook kunt u de benodigde 24-uurstemperatuur volledig regelen.

In het kort: iSii + TO Control biedt u handvatten om de optimale kastemperatuur te bereiken met een minimum gebruik aan energie. ISii + TO Control is volledig geïntegreerd in de bestaande sturingen van de next generation iSii procescomputer.

Een meetbox voor meting van temperatuur en Relatieve Vochtigheid
Een meetbox wordt gebruikt om de kastemperatuur en de Relatieve Vochtigheid (RH) te meten. De meetbox kan uitgebreid worden met een CO2 sensor. De gemeten waarden worden door de iSii gebruikt voor het regelen van de verwarming, ventilatie, scherming, etc. Daarnaast is de meetbox belangrijk voor de modules gewascondensatie en iSii +TO Control. Dankzij de meetbox kunnen de ideale omstandigheden worden gecreëerd met een minimaal gebruik aan energie.

Waarom de Plantscope module?
Met de combinatie van de modules gewascondensatie en iSii + TO control heeft u een compleet beeld van de conditie van de plant. Op basis van metingen en berekeningen bent u in staat om maatregelen te nemen die aansluiten op de behoefte van de plant. Bijvoorbeeld, als de plant een energieoverschot heeft: u kunt dit overschot gebruiken voor een andere periode. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door de kastemperatuur tijdens de nacht te verlagen. Op deze manier creëert u het ideale groeiklimaat en beperkt u het energieverbruik tot een minimum.

Met de Plantscope module heeft u meer inzicht in de plantactiviteit. Door dit te monitoren kunt u iSii automatisch de regeling laten aanpassen. Het resultaat? Een nog beter kasklimaat, een gezonder gewas, een maximale productie en een verbeterde kwaliteit.


Voor meer informatie:
Hoogendoorn Growth Management
T: 010 460 80 80
Email: info@hoogendoorn.nl
www.hoogendoorn.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven