'waterkwaliteit blijft verbeteren'

Minder rode MAP-meetpunten in West-Vlaanderen

CVBB heeft opnieuw een analyse van de MAP-meetpunten in Vlaanderen gemaakt. In het meetjaar '12-'13 kleurden er 24,5% meetpunten rood. Na een forse vooruitgang in '13-'14 (19,9% rood), was er afgelopen meetjaar een kleine terugval: 20,8%. Maar niet in West-Vlaanderen, dat is de enige Belgische provincie waarin de waterkwaliteit blijft verbeteren.

In West-Vlaanderen zijn wel nog steeds het hoogste aantal rode MAP-meetpunten, namelijk 70. Niettemin is de afgelopen vier jaar het aantal met een kwart gedaald, en op tien jaar zelfs gehalveerd. Oost-Vlaanderen stagneert, de andere provincies zetten een stap terug. Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant voldoen wel nog steeds aan de doelstelling van MAP4, namelijk maximaal 16% rode MAP-meetpunten.

Veel MAP-meetpunten schommelen tussen groen en rood. Enkel in West-Vlaanderen werd de stijging in het aantal rode meetpunten gecompenseerd door een grotere stijging groene meetpunten. Om de doelstelling – slechts 5% rode meetpunten- van MAP5 in 2018 te halen tracht CVBB samen met land- en tuinbouwers die groene meetpunten vast te houden.

Verder is ook het aantal overschrijdingen een belangrijke parameter. Er zijn namelijk veel rode meetpunten op goede weg. Waar vroeger meerdere overschrijdingen waren is dit nu vaak één of twee. In deze daling is ook West-Vlaanderen opnieuw de koploper.

In Vlaanderen is het aantal overschrijdingen in 10 jaar tijd met meer dan 60% gedaald. Deze daling weerspiegelt zich ook in het aantal overschrijdingen per MAP-meetpunt. De eenmalige overschrijdingen maken slechts 8% van alle overschrijdingen uit, maar geven wel aanleiding tot 28% van de rode meetpunten.

Specifiek voor West-Vlaanderen was er vorig meetjaar een verschuiving van meetpunten met 4 en 5 overschrijdingen naar punten met 2 en 3 overschrijdingen. De eenmalige overschrijdingen zijn gehalveerd.

Voor meer informatie:
Inagro
www.inagro.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven