Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
David van Tuijl, Darolin Chrysanten;

"Collectief zuiveren restwater heeft veel voordelen t.o.v. individueel"

In de werkgroep Waterkwaliteit Tuinbouw Bommelerwaard wordt al langere tijd nagedacht over een collectief systeem om restwater te zuiveren. Een paar jaar geleden is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het hele gebied, maar dit strandde door de hoge kosten. Recent heeft de gemeente toch gezegd weer te willen kijken naar de mogelijkheden voor een collectief. Chrysantenteler David van Tuijl (Darolin Chrysanten) uit Gameren is een van de leden van de werkgroep en vertelt over de stand van zaken van dit project.


David van Tuijl (foto: LTO Glaskracht Nederland)

“Door een onderzoeksbureau is een opnieuw gekeken naar de mogelijkheden en de bijbehorende kosten voor collectieve zuivering, maar nu alleen voor de concentratiegebieden die duurzaam bestemd zijn. Voor solitaire bedrijven kijken we naar maatwerk”, aldus Van Tuijl. “Daarnaast heeft DLV onderzocht wat de mogelijkheden zijn om individueel te zuiveren. Die resultaten zijn deze week gepresenteerd in de werkgroep. Op deze manier is een goede vergelijk te maken tussen collectief en individueel.”

De werkgroep, bestaande uit het Waterschap Rivierenland, Dunea, bevoegd gezag (gemeente en projectbureau), 2 chrysantentelers en het Glastuinbouwpact Bommelerwaard, gaat nu aan de slag met de finetuning voor de beslissing: collectief of individueel? “De uitgangspositie bij een collectief systeem is dat het aantal hectare klopt en de afschrijvingstermijn. Daarnaast moet de zuivering nog wat worden bijgeschaafd. Deze was te royaal in onze ogen, omdat deze uitging van de maximale capaciteit en de hele dag door. Als je buffert, dan kun je misschien met de helft van de capaciteit af. Daar moet nog naar worden gekeken.”

Vele voordelen met collectieve zuivering
“Ik neig te zeggen dat collectief gunstiger uitkomt, maar dit moet nog definitief worden bekeken. We hebben altijd als stelregel gehad dat collectief niet duurder mag zijn dan individueel. Het ziet ernaar uit dat dit ook zo is. Ik ben ook altijd voorstander geweest van een collectief initiatief. Daarnaast heeft collectieve zuivering ook veel meer voordelen. Er is minder kans op incidenten, want als een van de reinigingsapparaten niet werkt, is er opvang. Bij individuele zuivering heb je in zo’n situatie kans dat dan toch een hoeveelheid niet gezuiverd water in de sloten terecht komt.” Bij de collectieve oplossing, zoals nu berekend, voldoet de teler ook meteen aan de zuivering van meststoffen. Bij individuele zuivering vraagt dit in de toekomst een extra stap.

Green Deal
“Een Green Deal sluiten met de overheid is ook ‘part of the deal’. Dat wil zeggen: als we dit doen, dan willen we ook dat we op en na 2027 waterproof zijn. De uitzichten hiervoor zijn positief.

Flexibeler vs. stabieler

“Zelfstandig ben je flexibeler, maar collectief ben je stabieler en goedkoper uit. Dat is de afweging waar wij als werkgroep nu ook in zitten. De werkelijkheid komt steeds dichterbij en let op: deze bui trekt niet over. Ik wil daarom graag mijn collega-telers meegeven dat het van groot belang is om in de regio met elkaar te kijken naar de mogelijkheden voor collectieve zuivering.”

Lees hier meer informatie over de zuiveringsplicht en het aanmelden van een collectief.

bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: