Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote variatie in plantbelasting bij gerbera

Maandag 16 november hebben de telers die het onderzoek 'Gerberateelt in Balans' begeleiden de proef bezichtigd. In de proef worden verschillende temperatuurstrategieën vergeleken om de mogelijkheden van een teelt bij hogere temperatuur en lagere plantbelasting te onderzoeken. Er is namelijk een trend in de praktijk naar steeds lagere (nacht) temperaturen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om ’s nachts onder een gesloten energiescherm vocht af te voeren.



De verschillen tussen de drie behandelingen zijn nog klein. Dat is logisch, want het verschil in behandeling is pas ingezet in september. De telers hadden echter meer strekking van de bloemen en kleinere bloemdiameters verwacht bij de behandeling met de hoogste temperatuur. Wel blijkt tot nu toe de productie bij de warmste behandeling iets hoger bij een iets lagere plantbelasting (totaal aantal knoppen op een plant).

Wat opviel is dat er een grote spreiding is in plantbelasting in alle behandelingen. De telers herkennen dit uit de praktijk. Als er meer gelijkheid mogelijk zou zijn, liggen er kansen voor een verdere optimalisatie van de teelt.

bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: