Wereldhandel snijbloemen bedraagt 7 miljard
Top-3 goed voor 60% van het totaal
Vorig jaar exporteerde Nederland (bron: CBS, HS code 0603) voor een bedrag van 3,52 miljard euro aan snijbloemen. Dat is overigens geen record. In 2007, vlak voor de crisis, was het al eens 3,67 miljard euro. Overigens ligt het exportcijfer volgens het CBS wat hoger dan het cijfer van de brancheorganisatie van de groothandel in Nederland (VGB). Door de jaren heen is het (relatieve) verschil tussen die beide bronnen steeds gelijk; de export volgens de VGB (voorheen HBAG) maakt 92-94% van de waarde volgens het CBS.
Bijna 60% van de export van Nederland is gericht op de Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
Export Columbia vooral gericht op de Verenigde Staten
Na Nederland is Columbia ’s werelds tweede exporteur van snijbloemen. Vorig jaar had de export van snijbloemen uit dat land een waarde van 1,03 miljard euro (1,37 miljard dollar). Het aandeel van Columbia in de totale wereldhandel was daarmee 14%. Door de jaren heen is het aandeel van Columbia redelijk constant gebleven.
Driekwart van de Colombiaanse export is gericht op de Verenigde Staten.
Het aandeel van de Verenigde Staten is de afgelopen jaren wel steeds kleiner geworden. Andere belangrijke afnemers van Columbia zijn Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Canada en Nederland. De export naar Nederland groeit nog elk jaar en had vorig jaar een omvang van ruim 22 miljoen euro.
Ecuador is nummer drie; 40% naar de Verenigde Staten
Ecuador is ’s werelds derde exporteur van snijbloemen. In 2014 ging het om een bedrag van 600 miljoen euro (800 miljoen dollar). Ook voor Ecuador is de Verenigde Staten veruit de belangrijkste afnemer. Het aandeel schommelt de laatste jaren zo rond de 40%. Vergeleken met een paar jaar terug is het aandeel van de Verenigde Staten gedaald.
Rusland is op afstand de tweede afnemer met vorig jaar een export van ruim 130 miljoen euro. Naar Nederland werd voor een bedrag van 53 miljoen euro aan snijbloemen uitgevoerd.
Helft export Kenia naar Nederland
Kenia is nummer 4 op de lijst van exportlanden van snijbloemen. Het meest recente cijfer van de export van snijbloemen van Kenia is dat van 2013. Toen zou er voor een bedrag van 360 miljoen euro (480 miljoen dollar) aan snijbloemen zijn uitgevoerd.
In de jaren 2008-2010 schommelde de export van Kenia rond de 300 miljoen euro. Omdat er geen constante reeks beschikbaar is van de Keniaanse exportstatistiek kan een beter beeld gevormd worden uit de importen uit Kenia in de diverse landen. In het afgelopen jaar had de waarde van de gezamenlijke import van snijbloemen uit Kenia een waarde van 525 miljoen euro.
Ongeveer de helft van de Keniaanse snijbloemen gaat naar Nederland. In de loop van de jaren is het aandeel van Nederland licht aan het dalen. Het Verenigd Koninkrijk is de tweede afnemer. De export naar dat land daalt ook. Na een snelle groei is de (directe) export van Keniaanse bloemen naar Rusland ook tot stilstand gekomen. De (directe) leveringen aan Duitsland lijken ook stabiel te blijven. Groei van Keniaanse export is er te zien bij Australië en Noorwegen.
Export Ethiopië vooral gericht op Nederland
België is weliswaar nummer 5 op de lijst van exportlanden maar dit komt vooral door re-export van snijbloemen uit Ethiopië naar Nederland. Ethiopië is in feite de nummer vijf als exporteur van snijbloemen. Vorig jaar had de export een waarde van 131 miljoen euro (175 miljoen dollar). Tien jaar terug stelde de export nog niet veel voor. In de eerste acht maanden van dit jaar is de export (in waarde) met een derde gegroeid.
Ca. 85 % van de export van snijbloemen is volgens de Ethiopische exportstatistiek gericht op Nederland. Wel neemt de export naar een aantal andere landen sterker toe dan die naar Nederland.
Belangrijke andere afnemers van Ethiopische snijbloemen zijn Saoedi Arabië, Noorwegen en de Verenigde Arabische Emiraten. Overigens laat de Nederlandse importstatistiek in 2014 maar een import uit Ethiopië zien van 40 miljoen euro.
De import uit Ethiopië van alle landen opgeteld komt in 2014 uit op 190 miljoen euro. België is zo bezien de belangrijkste met een import uit Ethiopië in 2014 van 120 miljoen euro.
Groot aantal kleintjes
Verder zijn er nog een groot aantal landen die snijbloemen exporteren. Verder weg zijn dat Maleisië (2014 74 miljoen euro), China (66), Thailand (52) en India (36). De export uit deze landen is vrijwel geheel gericht op de eigen regio. Israël (64) exporteert wel vooral naar West Europa en de Verenigde Staten en Rusland. Binnen de Eu zijn landen als Duitsland (69) en Italië (65) exportlanden van enige betekenis.
De export is sterk overwegend gericht op EU-landen en Zwitserland.
Voor meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com
[email protected]
Klik hier voor de achtergrondcijfers