Hoge Raad geeft AIB gelijk inzake inbreuk kwekersrecht

Op vrijdag 13 november 2015 heeft de Hoge Raad der Nederlanden het cassatieverzoek van Anti Infringement Bureau (AIB) betreffende inbreuk op kwekersrecht door de firma Novisem toegewezen.

Het ging in deze zaak om een vermoeden van inbreuk door de firma Novisem uit Baarlo op kwekersrechten van verschillende Nederlandse groentezaadbedrijven. In eerste instantie en in hoger beroep gaven de rechtbanken het AIB ongelijk, maar op 13 november jl. heeft de Hoge Raad het AIB in het gelijk gesteld en Novisem veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

In een toelichting legt Casper van Kempen van AIB het belang van deze zaak uit, “Deze principiële uitspraak bevestigt in de eerste plaats dat beschermde rassen niet alvast onder voorbehoud van afloop van het kwekersrecht te koop mogen worden aangeboden door derden. Dat laatste mag ook niet vanuit een land waar mogelijk geen kwekersrecht bestaat, terwijl er wel een recht in Nederland bestaat. Ten tweede bevestigt het ook de rechtmatigheid om bij een redelijk vermoeden van inbreuk, tot inbeslagname van informatie en materialen te mogen overgaan en deze te bestuderen.”

Samen met de hele zaadsector hecht het AIB groot belang aan het beschermen van het intellectuele eigendomsrechten, met name het kwekersrecht, en het optreden tegen inbreukmakers. Het kwekersrecht verzekert dat plantenveredelingsbedrijven beloond worden voor de ontwikkeling van nieuwe en betere groentenrassen. De bij het AIB aangesloten bedrijven investeren jaarlijks een zeer fors bedrag in research- en veredelingsactiviteiten. De beloning hiervoor komt terug via de zaadprijs en wordt wederom gebruikt om de R&D investeringen en inspanningen te continueren.

Voor meer informatie:
Anti-Infringement Bureau for IP Rights on Plant Material (AIB)
Rue du Luxembourg 23/13
1000 Brussel
België
www.aib-seeds.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.