Will Zuiderwijk, productcoördinator Amaryllis & Calla FH;

Amaryllisseizoen voorzichtig van start

Tholen - De uitvoerige promotiecampagnes van de laatste jaren lijken hun vruchten af te werpen. De amaryllis lijkt aan populariteit te winnen en via steeds meer retail en groothandels –kanalen worden zij aan de consument aangeboden. Dat zegt Will Zuiderwijk, coördinator product Amaryllis & Calla bij FloraHolland. “Doordat de focus in de promotie steeds op de groothandel lag, sluit de Retail zich daar nu als het ware vanzelf bij aan. Zaak is nu dat de klokprijs wat omhoog gaat.”


Nieuwe varieteiten op de bune tijdens de Meet & Greet Amaryllis (foto's: Will Zuiderwijk)

Vanaf begin november begint het amaryllisseizoen. Dat zit zo ook tussen de oren van de consument, die de bloemen vooral met het najaar en de kerst associeert. Met ongeveer 70 cent de steel is het de afgelopen weken wat magertjes begonnen, vertelt Will. “Vergelijk het met dezelfde tijd in betere jaren en je komt al gauw zo’n 5 cent hoger uit. Wel hebben we de prijzen de laatste dagen voorzichtig wat zien stijgen. De laatste tijd was veel te warm voor de tijd van het jaar, wat het aanbod wat groter maakte dan de vraag. Na de oogst is het product immers maar beperkt houdbaar en moet het de markt moet. Nu wordt wat guurder en kouder weer voorspelt, wat de handel naar verwachting ten goede zal komen. Het is overigens te vroeg om echt iets zinnigs over prijzen te zeggen: pas vanaf week twee kan enigszins een balans worden opgemaakt.” Om een redelijke marge te realiseren, zal de prijs tot zo’n 90 cent (toch nog aanzienlijk wat moeten stijgen, is denk een betere formulering de steel moeten stijgen.idem

Areaal al jaren stabiel
Op een enkele uitzondering na, is de teelt van amaryllissen seizoensgebonden en wordt er met oogsten gepiekt tussen week 40 en week 2. Een enkele kweker loopt nog door tot aan en na de Valentijn. In Nederland zijn er zo’n 50 amaryllis kwekers. Ongeveer 47 daarvan houden vast aan het seizoen en slechts een enkele daarvan teelt jaarrond. Van deze enkele zijn er dan weer twee grote, wat maakt dat van het totale areaal – zo’n 120 ha – 30 tot 40 ha jaarrond met amaryllis bedekt is. Dit areaal is al jaren min of meer stabiel. Verder is opvallend dat het bolgewas een exclusief Nederlands product lijkt te zijn. Concurrentie uit andere landen is er hoegenaamd niet.


Foto's: amaryllisinfo.eu

Meet & Greet Amaryllis

Afgelopen week vond de Meet & Greet Amaryllis plaats. Vanuit de verschillende Productcommissies van FloraHolland worden geregeld bijeenkomsten georganiseerd, alwaar kwekers en kopers elkaar kunnen ontmoeten. Men spreekt dan uiteraard over zaken als productinnovatie, marktontwikkelingen, uitdagingen etc. “In de Amaryllis vindt niet heel veel vernieuwing plaats; elk jaar komt er een handjevol nieuwe soorten bij. Maar van de andere kant zijn alle kleuren vertegenwoordigd, in alle vormen en maten.”

Het volledige assortiment was er te bewonderen. In de komende twee maanden zal, net als het vorige en ongetwijfeld ook het volgende seizoen, het leeuwendeel bestaan uit het klassieke rood en wit van de kerst.

Voor meer informatie:
Will Zuiderwijk
Coördinator Product Amaryllis & Calla
T: +31 (0)6 53 16 15 53
E: willzuiderwijk@floraholland.nl

www.amaryllisinfo.eu

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven