Green Deal getekend

330.000 euro voor regionaal warmtenet Amsterdam

Woensdag 11 november tekenden het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Holland, de provincie Zuid-Holland en andere partijen in Diemen een Green Deal om te komen tot een groot regionaal warmtenet in de Metropoolregio Amsterdam (van IJmuiden tot Almere en van Purmerend tot Aalsmeer).Uit onderzoek blijkt dat met een regionaal net op een efficiënte en duurzame manier een half miljoen woningen verwarmd kunnen worden met industriële restwarmte. Daarmee gaat de regio Amsterdam de verspilling van warmte te lijf en wordt een substantiële bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van het Rijk geleverd. Met de deal levert het ministerie een financiële bijdrage van 330.000 euro aan het programma Warmte en Koude in de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Green Deal
Gedeputeerde Ralph de Vries: “Duurzame energievoorziening heeft al jaren onze aandacht maar grootschalige aanpak is een enorme opgave. Met de ondertekening van de Green Deal en het programma Warmte en Koude geven wij ‘groene groei’ vandaag weer een extra impuls. Het zijn mooie voorbeelden van hoe we met elkaar duurzaamheidsthema’s aanpakken.”

Maatschappelijke kosten- en batenanalyse
Investeren in een regionaal grootschalig warmtenet is tien keer goedkoper voor de samenleving dan een individuele aanpak. Individuele maatregelen leveren wel een iets betere prestatie als het gaat om de reductie van CO2 maar omdat het regionale warmtenet vele malen goedkoper is, gaat het hier wel om de meest efficiënte klimaateuro. Met een regionaal warmtenet kan de MRA voor circa 6% bijdragen aan de besparingsambitie van het Nationaal Energieakkoord.

Warmte is cool
Om een breder publiek te informeren over de plannen van warmte in de Metropoolregio Amsterdam is ook een boekje ´Warmte is cool´, animatiefilm en website gemaakt: Warmte is cool. Op deze site is ook het rapport van CE Delft en de Green Deal te vinden.

Samenwerkende partijen
De partijen die voor het programma Warmte en Koude de samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend, zijn: AEB Amsterdam, Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling, Amsterdam Economic Board, Cofely Energy Solutions BV, Eneco Warmte en Koude, Gemeente Aalsmeer, Gemeente Amstelveen, Gemeente Amsterdam, Gemeente Beverwijk, Gemeente Diemen, Gemeente Haarlem, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemskerk, Gemeente Uithoorn, Gemeente Velsen, Gemeente Zaanstad, Greenport Aalsmeer, HVC, Nuon Warmte, OCAP, Omgevingsdienst IJmond, Provincie Noord-Holland, Stadsverwarming Purmerend, TATA Steel IJmuiden BV, Ennatuurlijk en Veolia. Daarnaast hebben tien woningcorporaties een ‘letter of intent’ getekend.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.