"Keuring met hond sneller, efficiënter en goedkoper dan keurmeester"

Niets lijkt te gek voor detectiehonden: ze zijn zelfs in te zetten om ziekten en virussen in bollen en planten op te sporen. Studenten Tuinbouw & Agribusiness en Dier- en Veehouderij van Inholland Delft onderzoeken of het haalbaar is om speurhonden in te zetten bij gezondheidsinspecties van de tuinbouwkwaliteitsdienst Naktuinbouw. "Samenwerken met honden is veel nuttiger dan alleen zijn baasje zijn," zegt Eva Marije over het bijzondere onderwijsproject. 

Voor het multidisciplinaire onderwijsprogramma Green Juniors konden Jan Paauw, Koen Gottschal, Iris van der Poorten en Eva Marije Eikelhof kiezen uit projecten van verschillende opdrachtgevers. Zij twijfelden geen moment toen zij zagen dat dit project voor Naktuinbouw tot de mogelijkheden behoorde. Jan: "Koen wilde graag een businessplan schrijven. Ik ben een groot fan van bloembollen en de dames zijn gek op honden. Dit maakte de keuze erg makkelijk." Eva Marije vertelt dat zij ook al jaren in het asiel werkt met honden. "Ik vind het erg mooi om mijn werk met honden te kunnen combineren!"

Een wereld te winnen
Studenten Haye van Leeuwen (Tuinbouw & Agribusiness) en Samantha Dooijenburgh (Dier- en Veehouderij, ontbreekt op de foto), maakten vorig jaar al een begin met het onderzoek. Zij concludeerden dat honden inzetbaar zijn bij het detecteren van ziekten en plagen bij gewassen, in kassen, koelcellen en het open veld. Voorwaarde is wel dat de honden goed getraind zijn. Haye vertelt dat er met honden een wereld te winnen valt. "In de groene sector wordt veel verlies geleden door ziekten en plagen. Detectiehonden hebben hun dienst al bewezen in andere sectoren bij het zoeken naar mijnen, drugs, geld en zelfs naar sommige vormen van darmkanker."

Marco van Dalen van Naktuinbouw, de onafhankelijke kwaliteitsdienst van tuinbouwteeltmateriaal, kan dat bevestigen. Hij zegt dat het grote voordelen op kan leveren voor ondernemers in de tuinbouw. "Een hond kun je gerichter naar een plek brengen waar mogelijk iets mis is. Als je een ziekte of plaag in een heel vroeg stadium herkent kan je eerder maatregelen nemen om de ziekte te beperken. Een paar planten weggooien is economisch voordeliger in plaats van het bestrijden van een heel veld."Een efficiëntere keuring
Jan, Eva Marije, Koen en Iris behoren tot de nieuwe lichting studenten die verder gaat met dit onderzoek. Aan hen de taak om uit te zoeken waar in de keten de hond het best ingezet kan worden, wie dit het beste kan doen en welke kosten hierbij komen kijken. Jan: "Haye en Samantha hebben een goede basis voor ons gelegd. Het is al aangetoond dat de hond plantaardig materiaal kan keuren. Dit betekent dat de keuring dus veel sneller, efficiënter en goedkoper kan dan wanneer er een keurmeester aan te pas moet komen". Eva Marije voegt daar aan toe dat het fijn is om voort te bouwen op een onderzoek waar daadwerkelijk iets mee gedaan wordt. "Het is niet alleen voor school en belandt dus niet op de plank. Het is echt!"

Versterkende factor
"Naktuinbouw weet natuurlijk veel van planten en tuinbouw, maar erg weinig van dieren. Dus gingen wij op zoek naar mensen die daar wel wat van weten", zegt van Dalen. De studenten denken dat ze als team met hun kennis een versterkende factor kunnen zijn voor zowel de tuinbouwsector als de dier- en veehouderijsector. Voor het onderzoek interviewen zij verschillende experts van verschillende organisaties, zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), kenners van honden en tuinbouwkeuringsinstanties.

Duurzaamheid
Als enige student Tuinbouw & Agribusiness van het team benadrukt Jan dat het hem tijdens zijn opleiding met de paplepel is ingegoten om de dingen op een maatschappelijk verantwoorde manier en duurzaam aan te pakken. Ook zijn medestudenten vinden het geweldig dat zij bij kunnen dragen aan een efficiëntere keuring van plantaardig materiaal. "We verwachten hier heel veel te leren!"

Dit vernieuwende en innovatieve project in de tuinbouwsector heeft al veel media-aandacht gekregen. Beluister ook het radio-interview van Marco van Dalen door omroep Bollenstreek over het onderzoek.Inholland
Studenten van Inholland zijn ondernemend, ambitieus en innovatief. Zij laten dit zien door de vele projecten die zij doen, vaak in opdracht van het werkveld en met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Om te laten zien hoe trots we zijn op onze studenten zijn we de campagne Student in Beeld begonnen om onze studenten in beeld te brengen. Om te laten zien waar ze mee bezig zijn. Ken jij studenten met bijzondere projecten of die een belangrijke prijs hebben gewonnen. Studenten waar we trots op kunnen zijn en die met Student in Beeld extra aandacht verdienen? Mail dan naar communicatie@inholland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven