Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bio-informatica gaat voor grote veranderingen zorgen in de veredelingsindustrie"

Bio-informatica gaat voor grote veranderingen zorgen in de veredelingsindustri. Deze conclusie trok Programmamanager Erwin Cardol van de Seed Valley tijdens een bijeenkomst van Tuinbouw Digitaal, waarbij 60 mensen uit de wereld van de plantenveredeling en -vermeerdering aanwezig waren. Zij woonden een aantal enthousiasmerende presentaties op de proeftuin Zwaagdijk bij.

Zo schetste prof. bio-informatica Dick de Ridder van Wageningen UR het perspectief van de bio-informatica voor de tuinbouw in de komende 10 tot 20 jaar. De praktische mogelijkheden van de bio-informatica van vandaag de dag op veredelingsbedrijven werden toegelicht door Joachim Bargsten van Enza en Jorn de Haan van GeneTwister.

De genetische eigenschappen van planten worden met moderne apparatuur en software tegen steeds lagere kosten uiteengerafeld, waarna de veredelaar in staat is veel sneller dan voorheen planten met de juiste eigenschappen met elkaar te kruisen en te selecteren. De enorme hoeveelheden data die hierbij ontstaan vormen de bron voor de moderne genotypering met behulp van markers.

Daarnaast gaat de ontwikkeling en toepassing van intelligente sensoren in combinatie met camerasystemen en ook drones enorm snel. Gekoppeld aan slimme software die de enorme hoeveelheid gemeten data kan verwerken en presenteren, kunnen planten tijdens de opkweek of tijdens proeven zeer snel geanalyseerd en beoordeeld worden. Deze ‘digitale fenotypering’ zorgt voor een versnelling van het selectie- en vermeerderingsproces bij de veredelaar en vermeerderaar.

De bijeenkomst ‘Innovatie met ICT voor veredeling en vermeerdering’ werd op 12 november jl. georganiseerd door Tuinbouw Digitaal bij Proeftuin Zwaagdijk.
Tuinbouw Digitaal is het samenwerkingsverband van FrugIcom, Floricode, Edibulb en WageningenUR. Tuinbouw Digitaal onderzoekt, informeert en faciliteert met het doel de kennis over informatiemanagement te vergroten en het gebruik van informatiestandaarden in de tuinbouw te stimuleren.

Klik hier voor meer informatie
Publicatiedatum: