positieve maand voor tuinplanten

Oktober: 3,7 procent minder omzet FloraHolland

Oktober is voorbij: een maand die afwisselend verliep met bewolkt en nevelig weer, maar ook zonnige dagen. Tijdens een koudere periode trad de eerste vorst op en viel de eerste sneeuw na de zomer. Kijkend naar het aantal verkochte stuks ten opzichte van dezelfde maand in 2014, zien we een lichte daling van 3,1%. De omzet daalde daarbij met 3,7%.Minder snijbloemen verkocht
De gemiddelde prijs is ten opzichte van oktober vorig jaar gedaald met een cent, waarbij er 3,1% minder stuks zijn verkocht. De grootste daling in omzet was bij de groep Roos met 12,2%. De gemiddelde prijs daalde met 2 cent. Cymbidium daalde in verkochte stuks met 19,8%, waarbij de omzet met 0,2% daalde. De grootste stijging in aantal verkochte stuks was er afgelopen maand bij de Hydrangea. Er zijn toen 18,9% meer stuks verkocht. Ook de omzet steeg bij dit product: met 15,0%.

Oktober is vanwege Allerheiligen op 1 november een belangrijke maand voor de Chrysanten afzet. De tros Chrysanten aanvoer steeg met 4,7%, de gemiddelde prijs zakte met 2 cent. De pluis Chrysanten aanvoer daalde met 13,2%, maar de gemiddelde prijs steeg met 5 cent. Een lichte stijging in het aantal verkochte stuks zagen we terug bij Gerbera.

Daling in omzet en verkoop bij kamerplanten
Vorige maand was er bij de kamerplanten zowel een daling in omzet (-2,8%) als bij het aantal verkochte stuks (-4,2%). Bromelia verkocht vorige maand 16,0% minder stuks waarbij de omzet daalde met 8,9%. Positieve verandering waren er bij de groep Arrangementen. Hiervan zijn 34,9% meer stuks verkocht. Ook de Hippeastrum op pot zag een opvallend beeld ten opzichte van 2014. Er zijn vorige maand 16,8 % meer stuks verkocht waarbij ook de omzet steeg met 2,8%. Ook de omzet bij de Cyclamen steeg met 6,6% en bij Anthurium met 3,9%. Een daling in omzet ten opzichte van vorig jaar was bij de Phalaenopsis met 7,4% en potroos met 4,5%.

Positieve maand voor tuinplanten
De tuinplanten zijn vorige maand gestegen in prijs (+1 cent), omzet (2,3%) en aantal verkochte stuks (0,4%). Calluna, Erica, Gaultheria en Chamaecyparis zijn de belangrijkste producten in oktober. Calluna steeg met 5,9% in omzet ten opzichte van vorig jaar september. Terwijl de Erica omzet met 4,6% daalde. De Gaultheria omzet steeg met 5,2% en de Chamaecyparis omzet met 14,9%. Verder is de najaars viool een belangrijk product in oktober. De aanvoer daalde met 4,4%, maar de prijs steeg met 2 cent.

Bron: FloraHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven