DuPont, Syngenta en Dow willen landbouwactiviteiten samenvoegen

Syngenta voert gesprekken met DuPont over het vormen van een nieuwe onderneming waarbij een combinatie wordt gevormd met de agrarische divisie van DuPont. Daarnaast is het Zwitserse concern in gesprek met het Amerikaanse chemieconcern Dow. Binnen Dow wordt overwogen om de activiteiten in zaaizaden en gewasbeschermingsmiddelen af te stoten. Bronnen melden dat de gesprekken nog in een erg pril stadium zijn en dat allesbehalve zeker is dat deze tot een deal zullen leiden.Monsanto
De gesprekken tussen de 3 bedrijven lijken een reactie op de mislukte poging die Monsanto in de afgelopen zomer deed om Syngenta over te nemen. Bestuurders van de 3 bedrijven hebben sindsdien openlijk gesproken over mogelijkheden voor consolidaties.

Zaaizaden VS
Bij een een combinatie van Syngenta met de agrarische divisie van DuPont ontstaat een bedrijf dat een marktaandeel heeft van 27% in de wereldwijde verkoop van gewasbeschermingsmiddelen. Mogelijk dat Syngenta in dat geval moet besluiten activiteiten in zaaizaden in de Verenigde Staten af te stoten vanwege mededingingseisen. DuPont heeft daar een marktaandeel van 35% in de verkoop van maïszaden en van 33% in zaaizaad voor de sojateelt.

Derde in de wereld
Bij een combinatie van de agrarische divisies van DuPont en Dow zou een onderneming ontstaan die 17% van de wereldmarkt in gewasbeschermingsmiddelen in handen heeft. Het nieuwe bedrijf zou de nummer 3 worden in deze markt na Syngenta en Bayer. Ook Dow zal dan waarschijnlijk gedwongen worden tot desinvesteringen in de activiteiten in zaaizaden.

Bron: AgriHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven