Huisvesting arbeidsmigranten

Van caravans naar woonunits op het erf

Arbeidsmigranten zijn voor veel leden van LTO Noord Duin- en Bollenstreek onmisbaar voor hun bedrijfsvoering. Goede en veilige huisvesting hoort daarbij. Tijdens de jaarvergadering van hun afdeling krijgen leden uitleg over het convenant huisvesting seizoenarbeiders dat per 1 januari 2016 ingaat.

Concreet betekent dat voor bollentelers dat vanaf begin volgend jaar caravans of campers op het erf plaats moeten hebben gemaakt voor woonunits of portocabins. "Met het convenant hebben we het voor elkaar gekregen dat het toch wordt toegestaan om seizoenarbeiders op het erf te huisvesten. Het was de enige manier om het gelegaliseerd te krijgen," zegt bestuurslid Wim van Haaster van LTO Noord Duin- en Bollenstreek.

Piek in zomermaanden
Beleidsmedewerker Bert Koekkoek van gemeente Katwijk geeft tijdens de jaarvergadering op donderdag 12 november uitleg. "De huisvestingsproblemen spelen tijdens de piek in de zomermaanden. Dan zijn er hier geen zomerhuisjes te huur," vertelt Van Haaster.

Toezicht
De betrokken wethouder wilde af van de caravans op het erf. De gemeente kwam met dwangbevelen. Uiteindelijk zijn de gemeente, LTO Noord en ook de uitzendbureaus om tafel gaan zitten. "De gemeente was verrast over de hoeveelheid arbeidsmigranten. Ze hadden geen idee. Want op het erf houdt de ondernemer toezicht en is er nooit gedoe," aldus Van Haaster.

Netjes
In het convenant staan ook afspraken over de registratie en het toezicht op seizoenarbeiders door de gemeente. "Wij zeggen: 'We willen open zijn.' Zo laten we zien dat we het netjes doen," stelt Van Haaster.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven