Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Global Gap Tour 2015

Nieuwste versie GlobalGAP IFA zet in op preventie

Tholen - Dinsdag 3 november vond in Geldermalsen de GlobalGAP tour plaats. Als fruitteler kent GlobalGAP-voorzitter Guy Callebout de stress van het examen. Gezonde stress welteverstaan want met 155.000 certificaten in 20 jaar wordt de wereld steeds groener. Een uitzondering hierop is Afrika waar volgens hem nog veel te winnen is.



Al die certificaten zorgen er volgens Guy voor dat concurrentie op gebied van voedselveiligheid is uitgeschakeld. Zo is het certificaat wellicht geen USP maar zeker wel een garantie voor toezicht op goed voedsel. Guy ziet GlobalGAP als een multinational die niet op winst uit is maar een marge wil van 5%. Van alle kosten gaat amper 10% naar GlobalGAP.

Nederland beste jongetje van de klas
Met 4500 gecertificeerde telers is Nederland het beste jongetje van de klas en ook Spanje en Italië doen het goed. Van alle certificaathouders hebben er 1129 een GRASP certificaat, dat wil zeggen dat 129 nog wachten op erkenning. Wat dat betreft is Nederland sterk individualistisch: Van alle gecertificeerde bedrijven hebben er 545 een groepscertificaat. In België en Spanje is dit 50%. Bij kasteelt zijn de tomaten het best vertegenwoordigd.







Paul Bol, voorzitter van het technisch comité plantaardige productie, praat het publiek bij over de belangrijkste wijzigingen in versie 5 van GlobalGAP, die vanaf juli 2016 voor een jaar van kracht is. Versie 5 wordt echter al in februari volgend jaar geïmplementeerd. De nieuwste versie moet door de werkgroep alleen nog naar Nederland vertaald worden. Dit betreft niet alleen de taal maar ook de nationale standaarden. De nieuwe IFA 5 standaard heeft 218 controlepunten waarbij er 99 gaan over voedselveiligheid, 69 over het 'groene gehalte' , 28 over de werkomstandigheden en 22 over de afkomst van het product. Daarnaast zijn er nieuwe standaarden ontwikkeld voor bewerkte producten. Die standaarden draaien echter meer om duurzaamheid dan om voedselveiligheid.


Joyce Ligtvoet en Chris Hoeckx van Bakker Barendrecht


Ariejen Wallinga van Kleemans Advies en Mark de Bie van Timerfruit



Arno Jansen van Kompany BV



Nicolette Quaedvlieg over bacteriën


Risico's

Het startpunt van de herziening was volgens Paul het idee dat de de primaire productie zich onvoldoende bewust is van de risico's in de teelt. "In de nieuwe versie is er daarom niet gekeken naar een uitbreiding van het aantal controle punten maar meer ingezet op bewustwording". De EHEC crisis van 2011 is de reden voor revisie van het certificaat. Hierdoor is er meer aandacht voor de microbiologische risico's. Daarom richten de controlepunten zich op een grote bron van besmetting op AGF-bedrijven: water. Wat de invloed van die microbacteriën is, laat Nicolette Quaedvlieg van het GroentenFruit Huis zien tijdens een interactieve presentatie over het aantal bacteriën om ons heen, de invloed daarvan en de schadelijkheid voor de gezondheid.


 
Robert Zuyderwijk benadrukt in zijn presentatie dat GRASP geen certificaat op zichzelf is maar een aanvulling. Zo'n 25% van alle GlobalGAP certificaten hebben inmiddels zo'n bewijs van beoordeling. GRASP staat voor Risk Assessment on Social Practice en is volgens Robert het morele kompas voor de Nederlandse productie tuinbouw. Daarnaast is het een risico analyse, geen audit.


Presentje voor de sprekers

Meer informatie:
Global Gap
Paul Bol, secretaris NTWG
T: 06 53308762
E: bol@groentenfruithuis.nl


Publicatiedatum: