Vlaamse siertelers weinig optimistisch

Na een licht herstel in maart 2015 daalt de Vlaamse landbouwconjunctuurindex van 77 naar 67: een nieuw dieptepunt. Bij een index van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden. De ontevredenheid over de afgelopen zes maanden blijft nagenoeg gelijk en landbouwers zijn vooral minder optimistisch over de toekomst. Alle deelsectoren gaan erop achteruit, uitgezonderd fruitteelt.

Telers van vollegrondsgroenten zien hun index afnemen naar 74. Beide deelindexen (verleden en toekomst) verslechteren. Bijna 58% zegt dat de verkoopprijs is gezakt en volgens 25% zal deze evolutie zich doorzetten. Door de aanhoudende droogte liggen de opbrengsten beduidend lager.

De index van de sector groenten onder glas zakt van 103 naar 94, maar blijft de beste van alle deelsectoren. De toekomstindex is de enige die in deze enquêteronde boven de 100 uitsteekt. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat de prijs van glasgroenten de voorbije zes maanden is gedaald, voor de komende zes maanden denkt 35% dat de prijs zal stijgen. 45% van de respondenten verwacht dat energie opnieuw duurder wordt.Sierteelt onder glas daalt van 88 naar 78. De toekomstverwachting blijft bijna status quo. 38% zegt dat de verkoopprijs de afgelopen zes maanden is gedaald, naar de toekomst zakt dat naar 25%. Ook hier zijn de lagere energieprijzen kostenbesparend, maar 59% denkt dat de energieprijzen de komende zes maanden opnieuw zullen stijgen.

Fruitteelt stijgt als enige deelsector twee rondes na elkaar, van 66 naar 80. De fruittelers zijn meer tevreden over de afgelopen zes maanden en zijn ook iets optimistischer wat de toekomst betreft. Bijna 38% denkt dat de verkoopprijs tijdens de volgende periode zal stijgen. De oogst van appelen en peren is normaal en van goede kwaliteit. De zoektocht naar nieuwe afzetmarkten voor peren begint vruchten af te werpen.

Door de lage verkoopprijzen komt het landbouwinkomen onder druk te staan. Dit probleem, met Europese dimensies, haalde deze zomer meermaals de media. Op het moment van de enquête was het overleg daarover nog volop aan de gang. Op Europees niveau zijn er een aantal steunmaatregelen uitgewerkt. Een daarvan is de rechtstreekse steun voor een aantal sectoren. Binnen Vlaanderen is dat de varkens- en vleesveehouderij. Daarnaast is in de schoot van het ketenoverleg beslist om extra steun te verlenen aan de melkvee- en varkenshouderij. Het Russisch invoerverbod is nog altijd van kracht.

Bron: Vlaamse overheid

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.