Zeewierextract zorgt voor betere prestaties in petunia's

Zeewierextract wordt in de land- en tuinbouw op ruime schaal gebruikt. Voordelen van het extract zijn o.a. vroege ontkieming, verbeterde gewasprestatie en opbrengst, verhoogde resistentie tegen biotische en abiotische stress en toegenomen houdbaarheid van het geoogste product. Een studie in HortTechnology (augustus, 2015) stelde het effect vast van blaaswier extract (RWE) dat aan het gewas was toegediend als dompeling of bladbespuiting van verspeende tomaten en petunia's.

Volgens het gepubliceerde onderzoek van Yuqi Li en Neil Mattson bevat RWE extract macro en micronutrienten, aminozuren, vitamines, cytokinines, auxine, en citroenzuurachtige groeistoffen. Om vast te stellen of blaaswier extract voordelig werkt voor petunia en tomaat, hebben de onderzoekers RWE het getest in kasproeven op de universiteit van Cornell.

"In deze studie beïnvloedde dompeling de pH en de EC van het substraat en de concentratie aan elementen. Dompeling verhoogde in het substraat het gehalte aan Na+, K+, Cl− en NO3−−N en verlaagde het Ca2+ gehalte," volgens de auteurs. Analyse liet zien dat RWE bladbesproeing niet de droogteresistentie bevorderde van beide gewassen, terwijl substraat dompeling deze wel bevorderde.

De resultaten van de studie suggereren dat RWE substraat dompeling van 5-10 mL·L−1 de houdbaarheid van de geoogste tomaten en de petunia's bevorderen. Let wel: de pH van het substraat moet nauwkeurig in de gaten gehouden worden. Verder vermelden de onderzoekers nog dat bladbesproeiing wel de groei bij beide planten bevorderde.

De volledige studie en samenvatting zijn te vinden op de website van de ASHS HortTechnology electronic journal:http://horttech.ashspublications.org/content/25/4/505.abstract

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven