Kwekerijen Apartus, Bergcamp en De Rijke winnaars Kwaliteitscompetitie Cyclamen

Afgelopen vrijdag werden tijdens de gewasbijeenkomst Cyclamen van LTO Glaskracht Nederland voor de vijfde keer de winnaars van de Kwaliteitscompetitie Cyclamen bekendgemaakt. 24 kwekers hebben 40 partijen ingestuurd. De test werd uitgevoerd door het Kenniscentrum van FloraHolland in Naaldwijk. Kwekerij Apartus (mini Cyclamen Fiorita), kwekerij Bergcamp (midi Cyclamen Super Serie Compact Gemengd) en kwekerij De Rijke (Cyclamen grootbloemig Super Serie XL) kwamen uiteindelijk als winnaars uit de bus.De gewasbijeenkomst stond in het teken van tripsbestrijding in de cyclamenteelt. Afgelopen jaar heeft de landelijke commissie van LTO Glaskracht Nederland met diverse partijen gesproken over de aandachtspunten en mogelijkheden van tripsbestrijding in cyclamen. Voor een goede bestrijding is het toepassen van lokstoffen onmisbaar. Naast beschikbare middelen is ook de spuittechniek een belangrijk aandachtspunt. Circa 50% van een goed resultaat komt door het gebruikte middel, dan andere 50% wordt bepaald door de techniek. Het gaat dan om de juiste timing bij toepassen (20%), de juiste apparatuur (20%) en het gebruik van bijvoorbeeld hulpstoffen (10%).

Belangrijke aandachtspunten:
  • Controleer regelmatig of de spuitdoppen nog de gewenste afgifte hebben en vervang de doppen 1x per jaar. Voor veel aanwezigen misschien niet nieuw, maar wel iets wat ze niet of weinig doen.
  • Pas de spuitdoppen aan aan de werkzaamheden. Remmen vraagt een andere spuitdop dan het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen. Ook een open deur, maar veel van de aanwezigen doen dit niet.
  • Voor regelmatig een proefbespuiting uit met fluoriderende spuitvloeistof. Dit geeft een verhelderend beeld van het resultaat van de bespuiting.


Naast een goede spuittechniek spelen de beschikbare middelen natuurlijk ook een belangrijke rol. Diverse middelen zijn beschikbaar en nog een aantal in ontwikkeling. Door de beperkingen op de etiketten van de middelen is een goede jaarrond bestrijding van trips niet mogelijk. Daardoor is een geïntegreerde gewasbescherming noodzakelijk. Uit de praktijk blijkt dat daar in de teelt van cyclamen een aantal goede ervaringen mee zijn. Lastig is dat er vanwege de sierwaarde een lage tolerantie is. Voordeel van geïntegreerde gewasbescherming is wel dat correctiemiddelen vaak wel goed werken, maar dan moeten die wel beschikbaar zijn en blijven.

bron: LTO Glaskracht Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven