vakgroep Boom- en Vaste Plantenteelt LLTB op bezoek bij Duitse collega's

Afzetverwachtingen Nederlandse en Duitse boomkwekers gematigd positief

Begin september is het bestuur van de LLTB vakgroep Boom- en Vaste Plantenteelt op bezoek geweest bij haar Duitse collega’s van het Verband Rheinische Baumschulen (VRB).

"We hadden een gezamenlijke vergadering op de prachtige locatie Schloss Dyck, een aantal jaren geleden de plek van de Bundesgartenschau. Het kasteel en de tuinen (80 hectare groot) worden jaarlijks bezocht door 240.000 bezoekers. Door de voormalige eigenaren zijn hier fantastische bomen en planten naartoe gehaald, waarvan men zelfs de exacte plantdatum nog weet. Enkele exemplaren zijn wel 200 jaar oud. Zeker de moeite van een bezoek waard", vertelt vakgroepvoorzitter Jan Veltmans.

"In de vergadering hebben we onder meer onze afzetverwachtingen voor het komende seizoen met elkaar doorgesproken. Die zijn, kort samengevat, nogal wisselend tot voorzichtig positief, met in de diverse sectoren een aantal bedreigingen, maar ook kansen", stelt Veltmans.

Samen internationaal optrekken
Het zwaartepunt op de agenda was de vraag hoe beide organisaties samen kunnen optrekken op het gebied van gewasbescherming, plantgezondheid en onderzoek. "Er worden concrete afspraken gemaakt met de gewasbeschermingsindustrie om onze positie als boomkwekerij bij de top van deze bedrijven duidelijk te maken", vertelt Veltmans. "Samen met onze Belgische collega’s bij AVBS zijn we het grootste boomkwekerijgebied in de wereld en vormen we de enige sector in de wereld die jaarrond zorgt voor biodiversiteit."

Dat zou volgens Veltmans mogen worden beloond met beschikbaarheid van voldoende middelen om dit in stand te kunnen houden. "We trekken ook gezamenlijk op met de NVWA’s van Duitsland en België om in Brussel een sterk signaal af te kunnen geven."

Xylella
"Men was verrast over hoe ver wij al zijn met de bewustwording en strategie met betrekking tot Xylella (een nieuwe bacterieziekte en quarantaine organisme). Ja, ze hadden ervan gehoord, maar de informatievoorziening was nog niet op die manier opgeschaald, zoals wij dat hebben gedaan. VRB wilde dan ook graag de informatie die wij verspreid hebben, gebruiken om hun eigen leden goed op de hoogte te brengen."


bron: LLTB

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.