Veilen roos in doos lijkt succesvol experiment

Sinds 27 augustus 2015 loopt er een experiment binnen FloraHolland Naaldwijk en Aalsmeer, waarbij er rozen in de doos geveild worden op de klok.

Omdat er steeds meer transacties plaatsvinden waarbij rozen in de doos verhandeld worden, kwam de vraag vanuit de FPC Roos en de handel om veilen in de doos mogelijk te maken. Tot nu toe vallen de resultaten zeker niet tegen en is de prijsvorming over het algemeen goed te noemen.Van oudsher worden rozen alleen op water geveild op de klokken van FloraHolland. Door het toenemend aantal transacties met rozen in de doos is dit experiment gestart. Bijkomend voordeel hiervan is de efficiencyslag die zowel kwekers als klanten hiermee kunnen realiseren. Daarnaast is het transport van rozen efficiƫnter omdat veilen op water driemaal zoveel volume inneemt als veilen in dozen.

Prijsvorming optimaal
Het experiment loopt nu 15 veildagen en gaat door tot begin oktober. Alleen de eerste week liep de prijsvorming niet zo lekker, vertelt Leo van Rijn, coƶrdinator product. Daarna liep de prijs steeds meer op. "We monitoren de prijs op dagbasis en stellen bij waar nodig. We hebben onder andere de manier van aanvoeren geoptimaliseerd, waardoor nu ook de prijsvorming optimaal is. Opmerkelijk is dat kwekers die eerst een treintje veilen met rozen in een doos en daarna op water, betere prijzen realiseren dan andersom. De verwachting was dat het product in een doos minder goed gewaardeerd zou worden dan product op water. Maar in de praktijk valt dat heel erg mee. Er wordt in veel gevallen zelfs meer betaald voor product in dozen dan op water. Dat is een zeer goed resultaat."

Klik hier voor het gehele artikel (website FloraHolland)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven