Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marlies Bensdorp, Morel Diffusion;

Vele noviteiten te zien op Cyclamen Trials Morel

Tholen - Bij Hortensiakwekerij Jan en Simone Al in Zuidoostbeemster kan men momenteel een ware kleurenzee bewonderen. Het Franse Morel Diffusion, veredelaar van cyclamen, is voor de derde keer op de kwekerij te gast om diens nieuwe en bestaande cyclamenvariëteiten te tonen – en dat zijn er nogal wat. Daar komt nog bij – vertelt Marlies Bensdorp – dat deze tijd van het jaar ideaal is. Sommige bloemen hebben nog wat tijd nodig om tot volle bloei te komen, maar voor de meesten geldt dat oktober en november ideaal is.


Marlies Bensdorp

Een cyclaam is al lang geen cyclaam meer, in die zin dat er vele kleuren zijn in verschillende potmaten. Er is over de jaren volop geëxperimenteerd met de bloem zelf, die inmiddels gefranjerd of egaal kan zijn, groot of klein en een of meerdere zacht in elkaar overlopende of juist fel contrasterend kleuren kan hebben. Daarnaast wordt er uiteraard ook ontwikkeld op blad en bladkleur, en natuurlijk op zaken als resistentie, bloei, teeltduur etc.



VICTORIA
“Een van de dingen die typisch Morel zijn”, vertelt Marlies, “is het kroontje van de Victoria. De bloem heeft een basiskleur wit en een scherpe, gefranjerde rand in een fuchsia kleur. Ook hebben deze bloemen een fel hartje in dezelfde kleur als het kroontje. Cyclamen met deze eigenschappen hebben wij 'Victoria' gedoopt. Een andere eigenschap, dat ook alleen wij hebben en dat wij ‘fantasia’ noemen, is een fel gevlamd blad met een helder witte rand. Deze variëteiten zijn ondergebracht in de Fantasia serie."



Novelties
De noviteiten – het zijn er dit jaar officieel 14 – zijn er in alle zes de series waarin Morel het aanbod verdeeld heeft. Dit zijn twee mini-lijnen (Smartiz en Metis), twee midi-lijnen (Tianis en Premium) en twee maxi-lijen (Latinia en Halios). Daarbinnen wordt dan weer onderscheidt gemaakt in bladkleur en -vorm, die mooie namen als 'Flamed', 'Blush' en 'Dhiva' dragen.



Specialiteit
Van oorsprong is Morel gespecialiseerd in de grootbloemige variëteiten, vertelt Marlies. "Dat heeft te maken met het klimaat; bij ons in Zuid-Frankrijk is het nu eenmaal flink warmer en groeien ze beter. De concurrentie had weer andere specialiteiten, maar je ziet dat zowel wij als zij inmiddels over de hele breedte vertegenwoordigd zijn. Toch blijven er natuurlijk verschillen bestaan en blijft het een uitdaging mekaar met bijzondere eigenschappen de loef af te steken.”

Binnenkort organiseert Morel ook trials in Zuid Frankrijk. Daar zullen nog meer varieteiten te zien zijn, omdat het naar eigen zeggen niet mogelijk was alles mee te nemen.

Voor meer informatie:
S.A.S. MOREL Diffusion
2565, Rue de Montourey
83600 Fréjus, France
Marlies Bensdorp
E: marlies.bensdorp@cyclamen.com
T: +33 (0)6 20 69 51 78
www.cyclamen.com