George Franke, VBN;

"Sierteeltsector moet scherp blijven op kwaliteit product naar Rusland"

Ieder land waar de tuinbouwsector zaken mee doet, stelt fytosanitaire eisen aan onze bloemen en planten. Rusland stelt strenge eisen, maar ook landen als Japan en de Verenigde Staten kijken kritisch naar het Nederlandse product.

George Franke is secretaris en beleidsadviseur fytosanitaire zaken bij de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN). Hij volgt heel nauwkeurig wat er allemaal gebeurt op fytosanitair gebied. Zowel aan de import- als aan de exportkant. Zeker nu Rusland strengere grenscontroles heeft ingesteld en Rusland zeer kritisch kijkt naar bloemen uit Nederland. George vindt dat we dit alles wel serieus moeten nemen en dat we te allen tijde scherp moeten blijven op bloemen en planten die naar Rusland gaan.Grillig land

Wat maakt Rusland tot een grillig land waarmee je serieus moet omgaan? "De eisen die de Russen stellen zijn niet van gisteren; die zijn al meer dan tien jaar oud. Daarvoor waren er al regelmatig afkeuringen en waarschuwingen, omdat het voormalige Oostblokland geen verbeteringen zag. En dat is deels terecht omdat in met name chrysanten regelmatig Californische trips wordt aangetroffen."George begon, na een studie Tuinbouw aan de Wageningen Universiteit, in de jaren tachtig als beleidsmedewerker bij de VBN. Toen was het Engeland dat de grenzen sloot voor chrysanten, iets wat nu vrijwel ondenkbaar is omdat Engeland bij de EU hoort. Rusland is altijd al een grillig land geweest dat wij goed moeten monitoren, geeft George aan. Het sluiten van de Russische grens is niet nieuw.

Californische trips
In 2004 sloot Rusland voor het eerst de grens in verband met de herhaaldelijke vondsten van Californische trips in Nederlandse producten. Begin 2005 kon de export worden hervat na overeenstemming over de aanscherping van de fytosanitaire controles in Nederland. In de loop van 2006 dreigde Rusland weer met het sluiten van de grens na vondsten van trips. Dat leidde in 2007 tot de toezegging van Nederland aan Rusland om alleen nog maar bloemen en planten van tripsvrije bedrijven naar Rusland te exporteren.

Het gehele bericht is hier te lezen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven