Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
waarborgfonds aardwarmte onderzocht

Green Well Westland doet het weer

Tholen - Buiten wordt het steeds kouder, maar daar maken de telers aangesloten bij Green Well Westland zich niet druk om. In juli is de bron weer gaan draaien en gisteren werd de bron officieel opnieuw in gebruik genomen.

De aardwarmtebron werd in 2011 geboord en in 2013 werd dit eerste aardwarmteproject van het Westland officieel en feestelijk geopend. In datzelfde jaar lag de bron vier weken stil vanwege het vervangen van de koppelingen en het installeren van een nieuwe pomp.



Langer was de stop van de warmtelevering vanwege doorgesleten koppelingen. In oktober vorig jaar bleek door openingen thv koppelingen in de buizen kleideeltjes omhoog gepompt te worden, waardoor het systeem verstopt raakte. Dankzij financiering van diverse partijen kon er met succes gewerkt worden aan een oplossing: een bypass-boring met nieuwe filterbuizen. Daardoor komt er weer schoon water omhoog en is de aardwarmtebron sinds juli 2015 weer in bedrijf.

Gisteren werden de stakeholders bedankt voor de steun. "In zo'n project heb je iedereen nodig. Het aantrekken van financiering als er mankementen opgelost moeten worden is niet makkelijk", verklaart Léon Lankester, die vanuit AAB betrokken is bij het project. "We hebben veel steun gehad van de Provincie Zuid-Holland en het ED fonds. Maar ook vanuit de Rabobank, LTO Glaskracht, Stichting Platform Geothermie, Gemeente Westland en het Ministerie van EZ. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen."

Om financieringsproblemen in het geval van mankementen voortaan sneller te kunnen tackelen, onderzoekt Lankester nu met verschillende partijen of er een soort waarborgfonds opgezet kan worden. "Zodat als er mankementen zijn en er geholpen moet worden, dat sneller opgelost kan worden. Nu hebben verschillende partijen er de schouders onder gezet en is alles voor elkaar gekomen - en dat is ook het sterke van de tuinbouw - maar met zo'n fonds zou dat vooraf al gegarandeerd zijn. Dan kun je sneller terug naar die sterke en duurzame business case van een werkende aardwarmtebron."

Dankzij Green Well besparen de elf aangesloten tuinbouwbedrijven besparen op jaarbasis 10 miljoen kubieke meter aardgas door hun kassen te verwarmen met aardwarmte. Dat scheelt ruim 12.000 ton CO2-uitstoot per jaar, een reductie van 55%.