East West veredelt tegen malaria

Op 5 oktober 2015 werd de Chinese wetenschapper Youyou Tu onderscheiden met de Nobelprijs voor geneeskunde. Zij ontdekte in de jaren 70 een plant op basis waarvan zij een medicijn tegen malaria ontwikkelde. Daarmee zijn miljoenen levens gered in Azië en Afrika. Kort daarna werd een combinatiemedicijn op basis van Artemisinine (ACT) de door de Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen behandeling voor malaria.Malaria medicijn Artemisinine wordt gewonnen uit de plant Artemisia annua, ook wel bekend als eenjarige Alsem. Alhoewel de vraag naar ACT's explosief steeg rond 2000, bleef het voor telers duur en onrendabel om de plant te telen. Om die reden startte het Center for Novel Agricultural Products (CNAP) – onderdeel van de Universiteit van York – in 2006 een veredelingsproject voor Artemisia annua. Het doel: een betere beschikbaarheid van het gewas door hogere kwaliteit en een beter rendement voor boeren. Het project werd mede gefinancierd door de Bill and Melinda Gates Foundation.

Samenwerking
In 2012 zocht CNAP de samenwerking met het van origine Nederlandse zaadbedrijf East-West Seed. Daarmee werd commerciële en brede introductie van de vernieuwde Artemisia variëteit mogelijk. Met de samenwerking beoogden beide partijen beschikbaarheid en kwaliteit van het gewas veilig te stellen. East-West Seed produceert de zaden voor Artemisia annua en brengt het in Afrika en Azië op de markt. Hiermee is wereldwijde beschikbaarheid en verkrijgbaarheid van medicijnen met Artemisinine gerealiseerd.

Bert van der Feltz, CEO van East-West Seed: "Wij zijn blij dat we via deze samenwerking een bijdrage leveren aan de beschikbaarheid van dit belangrijke medicijn. East-West Seed heeft het doel van CNAP en de Gates Foundation om malaria wereldwijd uit te bannen omarmd. Het is prachtig om op deze manier te kunnen helpen bij het redden van zoveel levens."

Begin 2015 werd de CNAP hybride, Hyb8001r, officieel toegelaten in China, wereldwijd de grootste producent van Artemisia. Met deze toelating zal de wereldwijde productie van het malariamedicijn nog verder kunnen groeien.

Enkele statistieken:
In 2013 werden er 392 miljoen ACT geleverd in 79 landen.
De verkoop van Artemisia zaden door East-West Seed aan Afrikaanse boeren is in 2015 t.o.v. 2014 verdubbeld. De totale zaadverkoop tot nu toe is voldoende om ruim 200 miljoen ACT behandelingen te leveren.
 
Voor meer informatie:
East-West Seed International Ltd.
E-mail : inter@eastwestseed.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven