Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Welk effect heeft natrium bij snij-cymbidium?

Door een vrijstelling voor recirculatie werd in de snijcymbidiumteelt tot voor kort geen drainwater hergebruikt. Omdat inmiddels voor snijcymbidium ook emissienormen gelden, is onderzoek gestart om vast te stellen bij welk natriumniveau nadelige effecten op de gewasgroei optreden.



In een praktijkproef zijn bij een gelijkblijvende EC van 0,8 in de gift, verschillende Na-concentraties meegegeven. Deze hebben dus een lagere ‘voedings EC’ dan de controlebehandeling zonder Na. Bij 3,5 en 5 mmol/l Na zijn vanaf februari 2015 afwijkende symptomen in het blad ontstaan. Dat is inmiddels doorgezet in afgestorven bladpunten/bladeren. Dit is het kaliumtekort, opgewekt door de lagere K-concentratie in de gift en door remming van de K-opname door een hoge Na-concentratie.

In het eerste teeltjaar was nog geen nadelig effect op de productie zichtbaar, omdat de bloemtakken al voor de start van de behandelingen aangelegd waren. In de loop van 2014 is een eerste cymbidiumbedrijf gestart met hergebruik van drainwater en is het hergebruik gemonitord. In het eerste teeltjaar zijn geen nadelige effecten van het hergebruik geconstateerd. Omdat snijcymbidium een meerjarig gewas is, waarbij negatieve effecten op productie en kwaliteit pas na lange tijd zichtbaar worden, wordt het onderzoek voortgezet met een tweede teeltjaar. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de gewascoöperatie Snij-Cymbidium, het Productschap Tuinbouw en Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

bron: Wageningen UR Glastuinbouw (Arca Kromwijk)
Publicatiedatum: