Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proeven met plantversterkers bij wortelrotgevoelige gewassen

Is het mogelijk om met de toepassing van plantversterkende producten een aantasting van schimmelziekten in de teelt van boomkwekerijgewassen te voorkomen of uit te stellen zodat het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen kan worden verminderd? Dat is één van de vragen in het Koepelproject Plantgezondheid bomen, mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Productschap Tuinbouw.



Om dit te onderzoeken is in de vermeerdering van wortelrotgevoelige boomkwekerijgewassen een demo aangelegd waarin diverse strategieën met plantversterkende producten worden bekeken. In de demo bij Kwekerij Maarten Bloemen worden de gewassen Pieris, Azalea, Vaccinium en Buxus meegenomen, allen gevoelig voor wortelproblemen. In de demo worden vijf verschillende strategieën met plantversterkende producten bekeken en worden de gewassen beoordeeld op zowel de bovengrondse als ondergrondse ontwikkeling. Ter controle ligt er ook een onbehandeld object in elk gewas. Alle objecten liggen in twee herhalingen.

Gedurende een periode van 6 weken worden de behandelingen uitgevoerd. De eerste behandeling is eind september ingezet op licht bewortelde stek. Voorafgaand aan de behandelingen en een aantal weken na de laatste behandeling worden de verschillende objecten afzonderlijk van elkaar beoordeeld aan de hand van een vooraf opgestelde schaal.

bron: LTO Noord
Publicatiedatum: