Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Perspectief plantgezondheid door gezamenlijke aanpak"

In Horst-Meterik vond op donderdag 15 oktober de jaarlijkse, regionale gewasgezondheidsdag voor de glastuinbouw plaats, georganiseerd door Mertens BV, Botany BV, LTO Glaskracht Nederland en de LLTB. Centraal stond de vraag hoe glastuinders kwaliteit en productie kunnen blijven garanderen tegen de achtergrond van steeds strengere regels.

Wereldwijd scoort het Nederlandse tuinbouwproduct hoog. Het is van uitstekende kwaliteit en de voedselveiligheid is gegarandeerd. Nederland is voorloper in de geïntegreerde gewasbestrijding (IPM). Het effectief middelenpakket staat echter onder zeer grote druk door toenemende wet- en regelgeving. Reden voor de sector om voor onderzoek en toeleveranciers de koppen bij elkaar te steken en indringend na te denken over innovatieve en praktische oplossingen.

De opening van de gewasgezondheidsdag was in handen van Maritza van Assen, directeur van Nefyto, de brancheorganisatie van de agrochemische industrie in Nederland en Jean Aerts, portefeuillehouder Water LTO Glaskracht Nederland. Beiden adviseren om de principes van IPM maximaal toe te passen. Hiervoor zijn en blijven echter correctiemiddelen noodzakelijk. Verdere vergroening wordt behaald door ontwikkelen en toepassen van laag risico (biologische en chemische) middelen. Voor behoud van het middelenpakket is emissieverlaging noodzakelijk.

Workshops
Dat glastuinders worden beperkt in het pakket en toepassingsmogelijkheden van correctiemiddelen om de kwaliteit en oogstzekerheid te garanderen, is niets nieuws. Echter, de situatie wordt steeds nijpender. De vraag die in de branche leeft, is of plantgezondheid in het steeds smaller wordende speelveld nog is te realiseren. In een serie workshops over bodem- en plantgezondheid, gewasbeschermingstechnieken en diverse middelen en maatregelen kwam aan de orde hoe ondernemers om kunnen gaan met de steeds strengere eisen.

Tijdens de workshops op de gewasgezondheidsdag is onder meer gesproken over het inzetten van schimmels, bacteriën of gisten bij de biologische bestrijding van plantenziekten en plagen. Jan Hulst (Bayer Crop Science) deelde zijn visie over gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong. Hans Beerkens en Dick Alards (Mertens) legden uit dat door slimme technieken met onder andere luchtondersteuning de beperkte middelen zo effectief mogelijk zijn in te zetten.

Veel kennis uit de gewasgezondheidsdag kan direct worden toegepast. Andere vragen nog een praktijktoepassing. Duidelijk is dat binnen het steeds smaller wordende speelveld, ondernemers, onderzoek én branchepartijen samen de uitdaging aangaan om plantgezondheid naar de toekomst waar te blijven maken.

Voor meer informatie:
Jean Aerts
LTO Glaskracht Nederland
jaerts@ltoglaskracht.nl

 
Publicatiedatum: