Phalaenopsis en zomerlicht: koeling en stuurlicht in koelfase

In de zomer van 2014 is onderzoek gedaan naar de effecten van stuurlicht op bloemtak uitgroei bij Phalaenopsis. De hypothese was dat koeling de hormoonhuishouding van Phalaenopsis zo beïnvloedt dat uitgroei van bloemtakken ontstaat. De hormoonhuishouding van planten kan ook met licht gestuurd worden. Daarom leek het aannemelijk dat uitgroei van bloemtakken ook met de juiste stuurlicht gestimuleerd kan worden. Zo hoeft er minder gekoeld te worden en kan energie bespaard worden. Uit het vorige onderzoek blijkt dat onderdrukking van verrood licht op het juiste moment kansen biedt om minder te hoeven koelen.

In dit project worden strategieën voor besparing op koeling en inzet van stuurlicht beproefd die praktisch toepasbaar zijn in de zomer en energiezuinig zijn. In het plan van aanpak komen ook twee behandelingen voor die het effect van een kortere daglengte in de zomer op het aantal bloemtakken en bloemen moeten aantonen. Als een kortere dag bloei stimuleert, hoeft minder gekoeld te worden.

Het doel van dit project is om te besparen op koeling bij phalaenopsis. De potentiële besparing op elektriciteit wordt geschat

Het onderzoek proef vindt plaats in klimaat-geconditioneerde kascompartimenten van 24 m2 met drie rassen. Na afloop van de koelfase worden alle planten in een of twee proefkassen afgekweekt onder praktijkconforme omstandigheden. Geanalyseerd wordt het aantal bloemtakken, aantal bloemen, teeltversnelling, besparing koeling, technische haalbaarheid. De behandelingen zijn:

1. Referentieteelt 8 weken 19˚C, 15 uur daglengte

2. Volle inductieperiode 8 weken 22 ˚C, 15 uur daglengte

3. Drie weken 22 ˚C en daarna vijf weken 19˚C, 15 uur daglengte

4. Drie weken 19 ˚C en daarna 5 weken 22˚C, 15 uur daglengte

5. Volle inductieperiode 22 ˚C en met lage intensiteit rood licht de nacht in, 15 uur dag

6. Volle inductieperiode 22 ˚C en foto selectief scherm of coating, 15 uur daglengte

7. Referentieteelt korte dag 8 weken 19˚C, 12 uur daglengte

8. Volle inductieperiode korte dag 8 weken 22 ˚C, 12 uur daglengte

Het project wordt mede gefinancierd door Philips (lampen € 12.000 en € 5.000 in cash) en de telers (plantmateriaal € 25.920 en € 5.000 in cash).


Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven