"Mark Schermer: "Logisch gevolg van consolidatieslag"

BC Partners koopt mega-aandeel in Dümmen Orange

Tholen - Het Britse investeringsfonds BC Partners heeft een meerderheidsaandeel gekocht in ’s werelds grootste veredelaar van sierteeltproducten Dümmen Orange. De aandelen zijn overgekocht van het Nederlandse investeringsfonds H2 en de familie Dümmen. Het zou gaan om een bedrag van een half miljard euro.

Biense Visser, CEO van Dümmen Orange, gaf in een persbericht het volgende commentaar: "De nieuwe grootaandeelhouder is een gerespecteerd en voornaam private investeringsmaatschappij met een praktische benadering. Ze hebben veel bedrijven geholpen zich optimaal te ontwikkelen en wij hebben er alle vertrouwen in dat het bedrijf ook Dümmen Orange verder kan helpen te groeien en onze positie in de sector te consolideren."

Jean-Baptiste Wautier, Managing Partner van BC Partners, meldde op zijn beurt dat BC Partners enthousiast is over Dümmen Orange. "Wij zien uit naar een prettige samenwerking, waarbij wij het bedrijf kunnen assisteren in het realiseren van diens ambitieuze groeiplannen. BC Partners zal daarbij financiële ondersteuning geven in zaken als sales & marketing strategieën, verdere ontwikkelingen in veredelingstechnologieën en 'selectieve acquisitie.'

Zorgen
Vooral dat laatste zal kleinere veredelaars zorgen baren, omdat met name de laatste tijd middels aan- en opkoping een handje vol partijen een steeds groter marktaandeel in handen krijgt. "We moeten er als sector voor waken dat dadelijk alles in handen valt van een paar grote jongens", meent Berry Phillipa. Phillipa is voorzitter van Blooming Breeders, de vereniging van veredelaars die zich inzet voor het behoud van de Nederlandse marktpositie in de veredeling van sierteeltproducten.

"Straks zijn er op het gebied van veredeling nog maar een paar over. Het is zaak daar een vuist tegen te maken, al is het niet makkelijk concreet te maken hoe dat moet gebeuren. De wetgeving op het gebied van het octrooieren van genetica, dat onlangs door het Europese parlement werd aangenomen en waartegen Blooming Breeders ageert, speelt ook in de kaart van deze grote jongens."

Logisch gevolg van consolidatie

Mark Schermer, bij Dümmen Orange verantwoordelijk voor de communicatie, begrijpt deze zorgen, maar benadrukt van de andere kant het belang van consolidatie. "Het is een gevolg van de consolidatieslag die wij al langer aan het maken zijn. De slag is noodzakelijk omdat onze klanten, de kwekers maar vooral ook de retail, steeds groter en veeleisender worden. De markt verandert en wij moeten mee veranderen."

Daarnaast benadrukt Schermer dat het hier gaat om een verandering op aandeelhoudersniveau en niet direct het management of de bedrijfsvoering zelf aangaat. "Het grootste verschil is dat wij nu over grotere fondsen kunnen beschikken dan voorheen." Of dit duidt op de voornoemde 'acquisitie' van derden, zoals bijvoorbeeld de bloemzadendivisie van Syngenta waar het bedrijf enige tijd geleden interesse in toonde, is onduidelijk.

Groeien

Eind april werd Dümmen Orange de nieuwe naam van de DNA Green Group. Onder die hoed bevonden zich verschillende vooraanstaande veredelingsbedrijven als Lex , Bartels, Terra Nigra, Dümmen Groep, Agribio China, Agribio Colombia, Oro, en PLA, die toen per direct in Dümmen Orange opgingen. Andere gevestigde merken zoals Rijnplant, Ecke, Oglevee, Red Fox, Fides, Japan en Agribio Barberet & Blanc zullen in de loop van de tijd eveneens opgaan in het oranje van Dümmen. De laatste grote acquisitie vond twee maand geleden plaats, toen het bedrijf Florexpo, een vermeerderaar van vaste planten, seizoensplanten en kruiden uit Costa Rica, aankocht.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven