Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage Westland Event

Tholen - Wat doen telers over vijf jaar? En over tien jaar? En belangrijker: hoe kom je daar? Daar werd gisteren uitgebreid bij stilgestaan op het Westland Event.

Bekijk de fotoreportage hier.

De tuinbouwsector staat onder druk en technologische innovaties volgen elkaar in razend tempo op. Dat waren twee uitgangspunten van het WestlandEvent gisteren, waarbij meer dan 500 bezoeker stil stonden bij transities in de sector. De middag werd afgetrapt door Theo Duivestijn. Met het oog op de verstedelijking en de bevolkingsgroei schetste hij geen negatief beeld voor de tuinbouw, maar benadrukte hij wel dat de transities sneller moeten gaan. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, het gebruik van inhoudsstoffen en met name meer verbindingen met andere sectoren - daar gebeurt het volgens hem. "Samenwerken, verbinden: dat is cruciaal. Met de overheid als verantwoordelijke voor de randvoorwaarden. Dat zien we terug in de aanpak met het plan van Cees Veerman". Hij verwees ook naar de hervorming van de sector. Daar bleek later op de dag niet iedereen enthousiast over.



Veranderingen
Jan Rotmans vervolgens zorgde voor enige paniek in de zaal door gigantische omstandigheden te schetsen waarmee de tuinbouw momenteel te maken krijgt. "We zitten in een omslagperiode naar een nieuwe maatschappij. Nieuwe technieken gaan de maatschappij fundamenteel veranderen." Voor de glastuinbouw is er iets positiefs: de sector heeft al enorme veranderingen doorgemaakt. Kijkend naar de crisis van de wasserbombe heeft de sector al geleerd zich aan te passen. Voor de toekomst benadrukt Rotmans zaken de biobased economy als enorme kans en als enorme marktverstoring. Vooral echter gaat het hem over samenwerkingen: verbindingen tussen bedrijven. De cross-over die daarvoor nodig is, staat volgens hem haaks op het verticaal ingedeelde topsectorenbeleid.

Ook in de presentatie van Hein Deprez van Greenyard Foods Group werd het belang van samenwerking benadrukt. Verticale samenwerking welteverstaan in een keten, die zich als trechter richt op de supermarkt. Lees zijn visie hier. Zijn verhaal werd opgevolgd door dat van Koen Hazenwinkel van EFMI, die sprak over de ontwikkelingen in een veranderend retaillandschap en het belang van het maken van keuzes om daarop in te spelen.



Het formele deel van de avond werd afgesloten met een presentatie van Yuri van Geest. Hij wees de luisteraars niet alleen op de razendsnel voortgaande technologische ontwikkelingen, maar waarschuwde bedrijven ook. Immers: als de technologie exponentieel ontwikkelt, moet een organisatie dat ook doen om achterlopen te voorkomen.



Nadat het formele deel van de avond was afgerond, werd er in FloraHolland nog uitgebreid geborreld en gegeten.

Bekijk de fotoreportage hier.