Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kennisdebat ‘Groene gewasbescherming’ op 29 oktober

De verdere verduurzaming en vergroening van de gewasbescherming, in combinatie met een effectieve beheersing van ziekten, plagen en onkruiden, is een belangrijke uitdaging voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Dit thema wordt behandeld in het Kennisdebat ‘Groene gewasbescherming’, dat op 29 oktober wordt georganiseerd in Driebergen door de koepelcommissie PPS Plantgezondheid van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Wetenschappers van Wageningen UR hebben een grote inbreng in het programma.

Doelstelling van het kennisdebat is om enerzijds de perspectieven en goede voorbeelden vanuit onderzoek en praktijk te belichten, maar anderzijds ook de uitdagingen in het proces van de vergroening te benoemen.

Wat kunnen wij bijvoorbeeld leren vanuit de humane en dierlijke gezondheid om de plant weerbaarder te maken? Daar zullen Prof. Ab Osterhaus (viroloog, Universiteit Rotterdam) en Prof. Corne Pieterse (Fytopatholoog, Universiteit Utrecht) uitgebreid op ingaan.

Het kennisdebat is bedoeld voor agrarische ondernemers, ketenpartijen, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties; voor een ieder met affiniteit voor plantgezondheid.

Het vindt plaats op 29 oktober van 13.00 tot 17.00 uur in congrescentrum Antropia in Driebergen.

De resultaten van dit kennisdebat worden ingebracht in het afsluitende maatschappelijke debat over de ‘vergroening’ van de gewasbescherming dat door EZ in nauwe samenspraak met Staatssecretaris Dijksma wordt georganiseerd op 2 december.

Programma:
  • 12.45 u: Ontvangst
  • 13.15 u: Welkom door Joris Baecke ( voorzitter LTO Plantgezondheid en lid Topteam A&F)
  • 13.30 u: Weerbaarheid bezien vanuit humane en dierlijke gezondheid, door Prof Ab Osterhaus (Emeritus hoogleraar van de Erasmus Universiteit Rotterdam) en Prof Corne Pieterse (Unversiteit Utrecht).
  • Aansluitend discussie met de zaal, o.l.v. van Ernst van de Ende (directeur Wageningen UR-PSG en lid Topteam T&U), “Wat kunnen we leren van deze disciplines voor plantgezondheid?”
  • 14.30 u: Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid, resultaten van publiek- privaat onderzoek naar vergroening gewasbescherming door Willem Jan de Kogel (Wageningen UR) en Helma Verberkt (innovatiemakelaar Topsector T&U)
  • 14.50 u: DURPH: duurzame resistentieveredeling als vergroeningsinstrument, door Piet Boonekamp (Wageningen UR)
  • 15.00 u: Discussie met de zaal over de onderzoeksuccessen, mogelijkheden en beperkingen, o.l.v. Ernst van de Ende
  • 15.15 u Pauze
  • 15.45 u: Stand up practice ‘To do or not to do’, ervaringen met groene gewasbescherming door telers vanuit verschillende agrosectoren
  • 16.15 u: Perspectieven en uitdagingen, plenair debat onder leiding van Ernst van de Ende
  • 16.45 u: Oogst van de dag, door Michel Berkelmans (Directeur Agro en Natuur Kennis, Ministerie EZ)
  • 17.00 u: Afsluiting door Joris Baecke
bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: