Seminar WBSO-subsidie en innovatiebox

Nederland kent diverse aantrekkelijke fiscale regelingen voor technisch innoverende bedrijven. Tijdens de ontwikkelingsfase geeft de WBSO-subsidie bedrijven een korting op de loonbelasting voor speur- en ontwikkelingswerkzaamheden. De Research & Development Aftrek (RDA) geeft tevens een extra aftrek op de winstbelasting voor de bijkomende kosten en uitgaven. De winsten, die voortvloeien uit innovatie, kunnen vervolgens fiscaal zeer aantrekkelijk worden belast in de innovatiebox. Bovenstaande regelingen worden echter aangepast.
 
BDO Haaglanden organiseert op dinsdag 3 november 2015 een kosteloze ontbijtsessie over de veranderingen in de fiscale innovatieregelingen. Tijdens de bijeenkomst wordt u bijgepraat over de ontwikkelingen door Stefan van Vliet, belastingadviseur en specialist innovatieregelingen binnen BDO.
 
Veranderingen in de WBSO-subsidie
In het Belastingplan voor 2016 is opgenomen dat de Research & Development Aftrek wordt samengevoegd met de WBSO-subsidie. De bijkomende kosten en uitgaven van een ontwikkelingsproject leveren dan geen aftrekpost meer op in de vennootschapsbelasting, maar geven evenals de WBSO-subsidie een korting op de loonheffingen. Verder zal het niet langer mogelijk zijn om de WBSO-subsidie aan te vragen voor technisch onderzoek en technische haalbaarheidsanalyses. Hoewel de plannen op dit moment nog niet definitief zijn, is de verwachting dat dit wetsvoorstel er door gaat komen. Tijdens dit onderdeel wordt de nieuwe regeling besproken en krijgt u tips om het gebruik van de nieuwe regeling te optimaliseren.
 
Veranderingen in de Innovatiebox
Diverse Europese landen kennen faciliteiten in de winstbelasting om innovatie binnen bedrijven te stimuleren. In Nederland kunnen bedrijven gebruik maken van de innovatiebox, waarmee winsten uit eigen innovaties tegen maximaal 5% vennootschapsbelasting worden belast. In het definitieve BEPS-actieplan (opgesteld door 34 EU-landen in samenwerking met de G20) dat op 5 oktober 2015 is gepresenteerd, zijn afspraken gemaakt over de toekomst van deze belastingfaciliteiten voor innovatieve bedrijven. De Staatssecretaris van Financiën heeft aangekondigd dat de Nederlandse regelgeving omtrent de innovatiebox per 1 januari 2017 wordt aangepast.
 
Hoewel nog niet volledig duidelijk is hoe de wetgeving eruit komt te zien, is het belangrijk om in de bedrijfsvoering al rekening te houden met mogelijke wijzigingen. Zo zal bijvoorbeeld de S&O-verklaring, welke verkregen wordt bij toekenning van de WBSO-subsidie, als toegangsticket komen te vervallen, zodat bescherming door middel van octrooien of kwekersrechten belangrijker wordt. Ook komt de regeling mogelijk open te staan voor softwareontwikkelingen waar copyright op is verkregen. Onder voorwaarden kan de WBS-subsidie voor 'MKB-bedrijven' nog wel als entreebewijs gelden. Er zal vermoedelijk overgangsrecht komen voor innovaties die onder de huidige regelgeving kwalificeren tot 2021. Hierbij lijkt het er op dat om van dit overgangsrecht gebruik te kunnen maken, uiterlijk op 30 juni 2016 afspraken met de Belastingdienst moeten zijn vastgelegd. De voorstellen uit het BEPS-actieplan en de uitlatingen van de Staatssecretaris van Financiën worden tijdens de ontbijtsessie toegelicht.
 
Locatie
BDO Haaglanden
Laan van Zuid Hoorn 165
2289 DD Rijswijk
 
Parkeren:
U kunt parkeren op de P+R Hoornwijck tegenover het BDO-gebouw. U krijgt een uitrijkaart bij binnenkomst.
 
Programma op hoofdlijnen
7.45 uur Ontvangst met koffie/thee en een ontbijtbuffet
8.00 uur Welkomstwoord en presentatie 'Veranderingen in de WBSO-subsidie'
8.45 uur Pauze
9.00 uur Presentatie 'Veranderingen in de Innovatiebox'
9.45 uur Afsluiting met vragenronde
10.00 uur Einde
 
Aanmelden
Deelnemen aan de ontbijtsessie is kosteloos. U kunt zich direct aanmelden via het online inschrijfformulier.
 
Vragen en meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Melissa Weurman via telefoonnummer (070) 338 08 08 of stuur een e-mail.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.