Tuinbouw Digitaal, Proeftuin Zwaagdijk

Seminar over ICT in veredeling en vermeerdering sector

Productinnovatie in de tuinbouwketen start bij de veredeling en vermeerdering van het plantmateriaal. De sector uitgangsmateriaal is met recht een ‘hightech’ en een ‘high knowhow’ sector en levert met jaarlijks vele introducties van nieuwe variëteiten in de groenten-, fruit- en sierteeltsector, de basis voor een florerende tuinbouwsector.

Het zal duidelijk zijn dat innovaties ook bij deze bedrijven niet zonder de inzet van moderne ICT hulpmiddelen plaatsvindt. Sterker: het is juist het vakgebied van de ‘bio-informatica' dat naar verwachting enorme kansen gaat bieden aan de bedrijven, die actief zijn in de veredeling en vermeerdering. Ook de inzet van moderne technologie met camerasystemen, sensoren en drones is perspectiefvol.

Reden voor Tuinbouw Digitaal om de eerstkomende Community Meeting te wijden aan het thema ICT voor veredeling en vermeerdering. We zijn te gast bij de Proeftuin Zwaagdijk (Tolweg 13, 1681 ND Zwaagdijk) midden in de Seed Valley in Noord-Holland.

Deelnemers zijn welkom op 12 november vanaf 12:45 uur; het programma start om 13.30 uur:
  • 12:45-13:30 uur: Voor belangstellenden: een broodje en een rondleiding over de Proeftuin (u dient zich hiervoor apart op te geven op onze website)
  • 13:30-13:35 uur: Opening en welkom door Henk Zwinkels namens Tuinbouw Digitaal
  • 13:35-13:50 uur: De Seed Valley versterkt de positie van bedrijven in de regio als een duurzame, vitale, hoogwaardige en innovatieve bedrijfstak; een presentatie door Erwin Cardol, programmamanager Seed Valley
  • 13:50-14:35 uur: Het vakgebied van de bio-informatica zal aan ons worden geïntroduceerd door prof. Dick de Ridder, sinds twee jaar hoogleraar bio-informatica aan WageningenUR.
  • 14:35-15:00 uur Genotypering bij ENZA zaden; het meer praktische bio-informatica onderzoek en de toepassing daarvan in het veredelingsproces zal worden toegelicht door Joachim Bargsten van Enza
  • 15:00-15:15 uur Pauze
Tijdens het vervolg van deze middag hebben deelnemers de keuze uit twee afzonderlijke tracks met een aantal kortere presentaties:

Track 1: ICT voor veredeling
  • 15:15-15:45 uur: Praktische mogelijkheden van de bio-informatica door Jorn de Haan van GeneTwister
  • 15:45-16:15 uur: Kiemingstesten met behulp van een Vision Systeem door Mike Gitzels van Gitzels Breeding Services
Track 2: ICT voor de vermeerdering
  • 15:15-15:45 uur: De inzet van drones bij de analyse van proefvelden door Ramon Haken van Avular
  • 15:45-16:15 uur: Integratie van sensordata tot bruikbare data voor de gebruiker door Hans Izeboud van ARIS
16:15-17:00 uur: Plenaire afsluiting en een hapje en drankje

Voor meer informatie: www.tuinbouwdigitaal.net

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven