MKB Nederland & ministerie van Veiligheid en Justitie

Campagne Veilig Zakelijk Internetten gestart

Het aantal cyberslachtoffers onder ondernemers is groter dan menigeen denkt. En cybercrime is een schot hagel dat iedereen kan raken. Uit onderzoek van MKB Nederland blijkt dat jaarlijks zeker een kwart van de MKB bedrijven slachtoffer
wordt van internetcriminelen. De schade die daarbij wordt opgelopen, is zeer wisselend variërend van tijdverlies, financiële schade tot imago-/reputatieschade.

MKB Nederland is daarom in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) de campagne ‘Veilig Zakelijk Internetten’ gestart. Zij wil ondernemers bewust maken van de impact van cybercrime op hun onderneming en ondersteunen bij het beter beveiligen van hun digitale werkomgevingen.

Enkele feiten
Cybercrime is een breed begrip. Uit onderzoek blijkt echter dat het MKB vooral wordt getroffen door Malware, Phishing, Efraude of Hacken. Groot risico wordt gelopen als het bedrijf erg actief is op internet, maar weinig bedrijven zijn dat niet. Het blijkt ook dat des te jonger het personeel is des te groter het risico. Het gedrag van personeel telt zwaar als het gaat om risico, zwaarder zelfs dan al of niet genomen technisch beschermende maatregelen.

De maatregelen die bedrijven in het algemeen nemen zijn een virusscan, up to date software, het beveiligen van het netwerk en gebruik van een firewall. Veel bedrijven zorgen ook voor een regelmatige back-up. Beveiliging door encryptie wordt echter nog beperkt gebruikt (25%) en biometrische beveiliging (5%) is nog helemaal onbekend.

Veiliginternetten.nl
De website veiliginternetten.nl is het basisplatform voor de campagne Veilig Zakelijk Internetten. Een website waar ondernemers tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten. Tips bijvoorbeeld over hoe om te gaan met online privacy, hoe veilig gebruik te maken van wifi en wat te doen en laten op sociale media.

Deze site geeft u veel inzicht in de verschillende vormen van cybercrime en is bedoeld voor iedereen met vragen over veilig gebruik van internet. Veiliginternetten.nl is echter geen helpdesk en geeft dus geen individuele adviezen en ondersteuning. Wel staat bij de diverse onderwerpen waar u terecht kunt voor advies en ondersteuning.

Veilig Internetten is een initiatief van de ministeries van V&J en EZ en het Electronic Commerce Platform Nederland (ECP).

Gratis hack voor MKB bedrijven
Heeft u als ondernemer de beveiliging van alle computers, tablets en smartphones in het bedrijf op orde? Zijn de wifi-netwerk en servers voldoende beschermd? MKB-Nederland biedt ondernemers gratis de kans de veiligheid van hun digitale bedrijfsomgeving door een hacker op de proef te laten stellen.

Het bedrijf ThreadStone, dat de hack uitvoert, neemt het bedrijfsnetwerk van de
deelnemer op afstand onder vuur en mikt daarbij op de URL, het IP-adres en/of de mailserver van het bedrijf. De resultaten van deze professionele hack worden geanalyseerd door een team van experts. Binnen een paar dagen ontvangt elk bedrijf een uitgebreide rapportage over de bevindingen en krijgt de ondernemer een persoonlijke telefonische toelichting.

De hack is bedoeld voor Nederlandse MKB bedrijven met 2–49 medewerkers. De resultaten daarvan worden volledig vertrouwelijk behandeld. Als u uw cybersecurity helemaal op niveau wilt brengen dan kunt u zich aanmelden voor een gratis bedrijfsscan op www.veiliginternetten.nl. De voorwaarden en werkwijze staat uitgelegd op de volgende pagina de spelregels.

bron: VGB / VeiligInternetten

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven