Absoluut vocht meten geeft beter inzicht

Tijdens de bijeenkomst Het Nieuwe Telen voor Korte Dag planten op 7 oktober werd een bezoek gebracht aan SV.CO. Hier werd met belangstelling gekeken naar de installatie om met name de vochtigheid gelijk te krijgen in de kas. In de kas werden ook de meetresultaten toegelicht. De temperatuurverdeling in de kas is duidelijk verbeterd.Aansluitend werd een toelichting op Het Nieuwe Telen gegeven, waarbij de plant centraal staat. Vochtbeheersing is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Iets wat bij korte dag planten wel eens lastig is omdat ook geschermd móet worden om de daglengte te verkorten. Een belangrijke boodschap van Peter Geelen: "Ga uit van absoluut vocht. Die meting geeft een beter beeld van de vochthuishouding in de kas en een goed beeld van de mogelijkheden om vocht af te voeren. Beperk ook de verdamping, want hoe minder aanvoer hoe minder vocht hoeft te worden afgevoerd."

Het onderzoek ‘Sturen op compactheid zonder bloeivertraging’ werd toegelicht door Sander Hogewoning. Door het gebruik van de juiste LED-belichting kunnen planten compact gehouden worden. Maar er is dan wel een risico dat de bloei wordt vertraagd. Het bleek dat de lichtkleur geen toegevoegde waarde had voor de compactheid bij kalanchoë en potchrysant t.o.v. SON-T belichting. Bij een combinatie van rode en blauwe LED's is de nachtlengte wel kritischer dan bij SON-T. Er is zeker een kans voor deze toepassing bij korte dag planten, mits het juiste lichtspectrum wordt gebruikt. Langere daglengte geeft meer groei/plantgewicht, dan mag de temperatuur ook iets omhoog (=snellere productie). Het vereiste spectrum (FR) gaat compactheid tegen, maar langere dag stimuleert compactheid juist. Vraag is nog welke richting de balans uitslaat.

bron: LTO Glaskracht Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.