Per Kanne, Bekidan;

Versnellen intern transport met compacte oppotmachine

Grote kwekers hebben vaak te maken met grote orders. Daarom investeren zij in technieken die ze in staat stellen om de snelheid van het intern transport te verhogen. Voor kwekers van potplanten spelen oppotmachines een belangrijke rol bij het ​​invullen van dit werk. Volgens Per Kanne van Bekidan, een fabrikant van oppotmachines, zijn compactheid, gebruiksvriendelijkheid en een grote capaciteit enkele van de belangrijkste factoren waar een kweker bij de aanschaf op let. Daarom heeft het bedrijf de afgelopen jaren veel energie gestoken in het ontwikkelen van een dergelijke machine.


Het basismodel van Bekidan. "Het basismodel bestaat uit een machine, die van verschillende toevoegingen voorzien kan worden."

Compact
"Het basismodel oppotmachine is compact. Normaal worden verschillende eenheden gebruikt, zoals tray en/of pottendoseerder, vuleenheid en booreenheid, hetgeen een veel langere opstelling creëert. Omdat we zoveel mogelijk in de machine hebben ingebouwd, is ons basistype slechts drie meter lang," aldus Kanne.

Er kunnen drie doseerders (1 voor trays en 2 voor potten) op de basis oppotmachine geplaatst worden. De potmachine kan verschillende maten potten aan, variërend van 36 mm hoogte met een 4,5 cm diameter tot 135 mm met een 15 cm diameter. Het maakt niet uit of het ronde, vierkante, gegoten, thermoformed of Jiffy potten zijn. Het systeem is zo ontworpen dat eenvoudig voor iedere type pot of tray de juiste aanpassingen gemaakt kunnen worden.

Volgens Kanne geven veel telers de voorkeur aan het toevoegen van een externe transportband. Daarom ontwikkelden ze verschillende basistypen op een manier dat accessoires zoals een externe transportband, éénlijnysteem en/of hefinrichting voor booreenheid gemakkelijk kunnen worden toegepast.

De potten worden gevuld en geplaatst in de tray. De trays met gevulde potten worden getransporteerd door de transportband.


Bij een lijnsysteem worden de gevulde potten geleverd als groep. De potten worden gevuld en direct op de transportband geplaatst. Vervolgens plaatst één lijnsysteem de potten in een rij voor verder vervoer.

Grote capaciteit
De theoretische capaciteit van de machine is 500 cycli per uur. "Dus 40 stuks van 6 cm potten geeft een capaciteit van (40x500) 20.000 gevulde potten per uur. 24 stuks van 9 cm potten een 12.000 per uur en zo verder," legt Kanne uit. Aangezien de machine in staat is om veel potten per uur te vullen, is het ook noodzakelijk dat de potten nauwkeurig worden gevuld. "Bij de ontwikkeling van het apparaat hebben we speciale aandacht besteed aan het uniform vullen van de potten en bakken."

Gebruikersvriendelijkheid
Naast zijn compactheid en grote capaciteit is het belangrijk dat medewerkers eenvoudig met de machine om kunnen gaan. "Men moet leren hoe de software werkt en hoe de doseerders worden ingeschakeld. Wij installeren de machine bij de teler en geven dan instructies over het gebruik van de machine. Binnen een paar uur zal de werknemer vertrouwd zijn met de machine."


De oppotmachine en plantrobot van Bekidan.

Bekidan
Alle machines worden geproduceerd in Denemarken en vinden vooral hun weg naar kwekers in Noord-Europa en Scandinavië. Naast oppotmachines produceert Bekidan ook plantrobots en vision-systemen, die de planten controleren en sorteren.

Voor meer informatie:
BEKIDAN Maskinfabrik A/S
Per Kanne
Email: per@bekidan.dk
www.bekidan.dk

 


 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven