Start nadert voor Aardwarmte Vogelaer

“Het ontwerp is klaar, de financiering vrijwel rond en dus verwacht ik dat we in de eerste helft van 2016 kunnen gaan boren”, aldus Henry Janssen van het project Aardwarmte Vogelaer.Het begon in 2009 met de opsporingsvergunning van Zuidgeest Growers. In 2013 is aan de concrete uitwerking begonnen en het aantal deelnemers is gegroeid tot zeven. Gezamenlijk kunnen de deelnemers 11MW aan aardwarmte afnemen, maar de verwachting is dat er later voor nog eens 5MW aan andere bedrijven kan worden geleverd.

Janssen: “Het is een kwestie van lange adem met veel overleg, onderzoek, rekenen en plannen bijstellen. Bijvoorbeeld de boorlocatie. Die was eerst gepland aan de Vogelaer, maar hij komt nu aan de Arckelweg in Poeldijk. Daarmee kon een aanzienlijke verbetering van het bedrijfsplan worden gerealiseerd. Minder schuin boren, dus minder risico en bovendien een hogere warmteproductie.” Als alles goed gaat krijgt het project een omvang van 16 MW. Daarmee kan zo’n 13 miljoen m³ aardgasverbruik voor verwarming worden bespaard, waarmee circa 70% van de warmtebehoefte van de afnemers kan worden ingevuld met duurzame energie.

Kennis benutten
Uit ervaringen van reeds draaiende putten kan veel worden geleerd. Bij Vogelaer leidde die kennisuitwisseling tot een goede inrichting van de organisatie met alle deelnemers. Ook de putdiameter is vergroot op basis van de ervaring dat anders de stroomsnelheid en druk niet optimaal is. Het advies van Janssen is: “Er komt een hoop op je pad. Laat je goed informeren en als het dan nog wat lijkt, sluit je dan bij de groep aanstormende operators van DAGO. De kennisuitwisseling onderling is zeer open.”

Nog een belangrijke eyeopener is dat je je niet moet verkijken op de financieringsbehoefte. “Het benodigde bedrag werd steeds hoger, met name het aan te houden bufferbedrag. Je bent er immers nog niet als de put eenmaal is geboord. Ook in de exploitatie gebeuren er altijd weer dingen die je niet had voorzien.” Maar hoe dan ook: “Het is zeer de moeite waard en ik kan niet wachten om deze unieke energiebron te gaan benutten.”

bron: Kas als energiebron

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven