Samenwerking PCS en PCG aan RIGA-project

Nieuw en duurzaam druppel irrigatiesysteem in de maak

Het PCS en PCG werken samen mee aan het RIGA-project. Dit is een Europese samenwerking met partners uit Spanje (Aimplas en Galloplast) en Italië (Cersaa en Irritec), waarin een meer duurzaam druppel irrigatiesysteem ontwikkeld wordt.

Nieuwe irrigatiedarmen
In dit project wordt een nieuw soort kunststof voor druppelleidingen ontwikkeld. Deze plastiek bevat additieven die er voor zorgen dat er minder snel een schimmel of bacteriefilm gevormd wordt binnen in de leidingen.

Ook zijn de druppelaars voorzien van een additief met antiworteleigen­schappen waardoor wortels van planten niet in de druppelgaatjes groeien. Deze eigenschappen moeten er voor zorgen dat de darmen minder snel verstoppen, wat zal resulteren in een langere levensduur van de darmen, een meer gelijkmatige watergift voor de planten en een verminderd water­verbruik.

Het project wordt uitgewerkt in verschillende fases. In een eerste fase ontwikkelden Spaanse partners Aimplas en Gallaplast de nieuwe kunststof met antimicrobiële eigenschappen ter preventie van algen, schimmels en bacteriën in de leidingen en antiworteleigenschappen ter preventie van verstopte druppelgaatjes door wortels van planten. Deze kunststof werd vervolgens gevalideerd in kleinschalige labo-experimenten.Hierboven is te zien dat de schimmelgroei beperkt wordt bij aanwezigheid van de antimi­crobiële stof. Op de eerste petriplaat (controle) is duidelijk schimmelgroei (wit pluis) te zien in het vierkantje. Op petriplaat 2 en 3 (behandelingen in 2 concentraties: 0,3% en 0,6%) is er geen schimmelgroei te zien.


Dit plaatje toont een onderdrukte wortelgroei bij aanwezigheid van de antiwortelstof (0,6% en 1%) en in de controle gewone wortelgroei. Deze laboproeven waren belangrijk om de concentratie van de additieven te bepalen voor de produc­tie van de irrigatieleidingen. Toen de optimale concentraties bepaald waren, werden er prototype druppelleidingen ontwikkeld door een Italiaanse collega bij lrritec.

Deze prototype darmen worden momenteel op de proefcentra getest en vergeleken met een standaardleiding zonder additief. Er liggen pilootproeven bij kamerplanten aan op het PCS (figuur 3) en bij groenten op het PCG (figuur 4) en bij Cersaa in Italië.


Figuur 3


Figuur 4

Na evaluatie van de leidingen, de plantkwaliteit en de homogeniteit van de waterafgifte zal beslist worden met welke druppeldarm verder gewerkt zal worden.

In een volgende fase van het project zal de nieuwe druppeldarm vergeleken worden met de huidige irrigatiesyste­men. Er zal afgewogen worden wat de kosten en baten zijn van het nieuwe systeem, zodat er een duidelijk beeld kan geschetst worden voor de teler of een dergelijke irrigatiesysteem van belang kan zijn voor zijn bedrijf.

bron: pcgroenteteelt.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven