Michael Larsen, Evira Rose;

"Rusland en hoge energieprijzen zorgden voor lastig potrozenseizoen"

Het seizoen van potrozen zit erop. Volgens Michael Larsen van Elvira Rose, een Deense kweker van kerststerren en potrozen, was het een geen makkelijk jaar. "Vorig jaar draaiden we een beter seizoen. Dit jaar hebben de lage prijzen en de hoge energiekosten het ons flink lastig gemaakt."


Michael Larsen, met de Gloria Q-iRose in de hand op de Nordic Flower Expo in Zweden.

Druk op de prijzen als gevolg van de crisis in Rusland
Elvira Rose levert wekelijks ongeveer 50.000 potrozen, geproduceerd onder 11.000 vierkante meter glas in Denemarken. De belangrijkste exportmarkten zijn Europa en Rusland. Echter, de export naar Rusland daalde de afgelopen jaren drastisch. "Vroeger hadden we nogal wat te exporteren naar Rusland. Maar toen de crisis het land trof, moesten wij, samen met vele andere kwekers, andere manieren vinden om onze producten te verkopen. Dus zijn wij meer naar de Europese markt toegetrokken met als gevolg dat die markt steeds meer verzadigd raakte. De toevoer kon nauwelijks fatsoenlijk worden verwerkt. Daarom zijn de prijzen drastisch gedaald, waaronder die van de potrozen. In vergelijking met vorig jaar, waren de prijzen dit jaar 5-8 procent lager," aldus Larsen.

Hoge energieprijzen
Bovenop had de Deense sierteelt ook te maken met hoge energieprijzen. "De energieprijzen in Denemarken stegen ongeveer 12 procent." Ook daarom nam de kostprijs van potrozen toe.

Onderscheiden van de concurrentie
Vanwege de grote aantallen op de markt moesten bedrijven stappen nemen om zich te onderscheiden van de rest. "Onze belangrijkste concurrenten op de Europese markt zijn de grote Nederlandse en Duitse kwekers. Om ons te onderscheiden, besteedden wij veel aandacht aan de presentatie van onze rozen en hebben wij eigen, speciale hoezen en display dozen laten ontwerpen.

Volgend seizoen in februari
Nu zit het potrozenseizoen erop en staat de kas vol met kerststerren. In februari, in de aanloop naar Valentijnsdag, zal het seizoen voor potrozen opnieuw beginnen. "Hopelijk zullen de prijzen dan weer op hun oude niveau terug zijn," besluit Larsen.

Voor meer informatie:
Elvira Rose
Michael Larsen
E-mail: michael@brolykke.dk
www.brolykke.dk


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.