Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sierteelt ontsnapt niet aan laagconjunctuur Vlaamse land- en tuinbouw

Sierteelt ontsnapt niet aan de laagconjunctuur in de Vlaamse land- en tuinbouw. De omzet in de sector daalde met bijna twee procent, nadat er in 2013 (-0,9%) en 2014 (-3%) ook al ingeleverd werd. Vooral in de boomkwekerij staat de verkoop onder druk door besparingen op openbaar groen en een haperende export. Minder productie en lagere prijzen is ook het verhaal van de azaleateelt, maar globaal stijgt de omzet met sierplanten licht (+1,3%). Tijdens de Nazomerontmoeting van Boerenbond benadrukte voorzitter Piet Vanthemsche dat sierteelt goed is voor bijna tien procent van de productiewaarde in de landbouw. Hoofdbestuurslid Leon Peters, zelf boomkweker, verschafte ons meer inzicht in de aard van de moeilijkheden waarmee zijn sector kampt.



De cijfers die Boerenbond voor de sierteelt verzamelde, laten in de eerste acht maanden van 2015 geen al te gunstige evolutie zien. De globale omzet van de sector daalde met 1,9 procent. Niet alle sierteeltbedrijven ervaren dat zo want de ontwikkelingen in de deelsectoren lopen uiteen. Zo moet boomkwekerij fors inbinden (-5% omzet) als gevolg van een kleinere verkoop aan drie procent lagere prijzen. De globale omzet van sierplanten stijgt daarentegen met 1,3 procent tegenover 2014. De totale omzet van de sierteelt in Vlaanderen wordt voor 45 procent gerealiseerd met sierplanten en voor 55 procent met producten uit de boomkwekerij.

Het gehele bericht hier te lezen (Vilt.be)
Publicatiedatum: