Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Chrysanten blijven actiever onder ReduFuse"

Als het gewas op warme dagen wat langer actief blijft, kan dat doortikken in de productie. Om dat te bereiken, zet chrysantenkweker Jan Boerma ReduFuse in.
 
Het is altijd schipperen tussen licht toelaten om de volle potentie uit een gewas te halen en licht wegschermen om de kwaliteit van het gewas te garanderen. Chrysant is gevoelig voor bloemverbranding, dus bij dit gewas is het oppassen. Voordat Mts Boerma-Eefting in het Drentse Erica de diffuse coating ReduFuse ging gebruiken, zetten ze al ReduHeat in. “Zonder coating moeten we zeker twee uur per dag extra schermen”, zegt Boerma. “Dat betekent dus een behoorlijk lichtverlies. We gaan nu pas schermen bij 600 Watt in plaats van 450 Watt, zoals we dat voorheen deden. Onder ReduFuse zien we daardoor extra groei, wat zwaardere takken en een uniformer gewas.”


Jan Boerma

Gewas op spanning
Het diffuse licht dringt dieper het gewas in, wat zorgt voor meer groei en uniformiteit. Het gewas blijft meer op spanning en is actiever. Daardoor blijft het langer verdampen op warme dagen. Ook kan de teler een wat hogere kastemperatuur toelaten (de instellingen staan 2°C hoger). “De planten vragen daardoor wel meer water”, vertelt hij. “In de periode half mei – half augustus kan dat wel 30% meer zijn. We zien dan ook een duidelijk hogere luchtvochtigheid door de grotere verdamping”.

Juiste opbrengtijdstip
Boerma teelt 1,5 ha geplozen chrysanten (Anastasia). Vóór 2013 gebruikte hij ReduHeat, maar hij zag goede redenen om op een diffuse coating over te stappen, met name de verwachte (iets) hogere productie en uniformiteit door een betere verdeling van het licht. Wel is het nog een zoektocht geweest wat het juiste tijdstip is om de coating op te brengen. “In het eerste jaar kozen we voor begin mei. Dat was achteraf gezien toch wat laat; er is dan al volop kans op bloemverbranding. Het jaar erna waren we voorzichtiger en coatten we begin maart. Dat bleek dan weer wat te vroeg; je verliest toch wat licht. De conclusie is dat eind maart de beste periode is. Na half september halen we het eraf. Dan is er geen risico meer op verbranding”.

Beter klimaat voor gewas en mens
Positief punt is verder dat het arbeidsklimaat beter is geworden. Niet alleen het gewas blijft op warme dagen actiever, dat geldt ook voor de medewerkers.
Boerma is in het algemeen tevreden over zijn keuze voor ReduFuse: “De kosten/batenverhouding is acceptabel. Een minpuntje is het lichtverlies. Verder moet je je teeltmaatregelen iets aanpassen. We laten op de warme dagen doelbewust minder wind in de kas toe en luchten aan de zonkant wat minder. Water geven is een aandachtspunt en ook lijkt het erop dat de remstoffen wat heftiger werken. Daar moet je dus rekening mee houden”.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
E: sales@redusystems.com
www.redusystems.com
Publicatiedatum: