Armando Paoloni, APNetwork; Jasper van Tol, Payroll Group

"Ondernemers laten honderden euro's glippen"

Tholen - “De economie trekt aan, de crisis lijkt voorbij en alles wordt weer beter. Maar het gáát nog niet beter. Ondernemers in onze sector draaien op enkele uitzonderingen na positief maar helaas draait het merendeel break-even of nog erger, verlies.” Dat zegt Armando Paoloni van AP Network, zelf jarenlang ondernemer in de bloemen- en plantenexport geweest en nu als zelfstandig business developer in de sector actief. “Het is dan ook ongelofelijk dat – zo blijkt uit onderzoek – ondernemers soms duizenden euro’s laten weglekken en daar zelf hoegenaamd geen erg in hebben.”


Armando Paoloni en Jasper van Tol

Het onderzoek waar Paoloni aan refereert is een studie van de HR en Payroll Group. Dit personeel- en salaris kennisbedrijf is als weinig anderen op de hoogte van wet- en regelgeving op dit gebied. “Wij kunnen bij iedereen langskomen en een salaris scan uitvoeren”, vertelt Jasper van Tol, accountmanager bij het bedrijf. “Uit deze scans blijkt dat ondernemers tot wel honderden euro’s gemiddeld per werknemer teveel betalen. Met name onder exporteurs van sierteeltproducten blijkt het om grote bedragen te gaan en om met hen hierover in gesprek te komen, zijn wij met Armando gaan samenwerken. Hij heeft een groot netwerk in deze sector, wij hebben veel kennis van de wet- en regelgeving op het gebied van salarissen en samen gaan wij met dit verhaal naar de ondernemers toe.”
 
Te mooi om waar te zijn?
Het gaat om grote bedragen. Gemiddeld over alle branches €195 per werknemer en in de sierteeltexport zelfs nog veel meer. Daar wordt gemiddeld €536,85 per werknemer teruggebracht. Is dit te mooi om waar te zijn? “Zou je denken”, zegt Jasper stellig, “en natuurlijk zijn ondernemers niet gek. Maar de regelgeving rondom salarissen is een oerwoud. Er is geen wet die jaarlijks zo vaak veranderd als deze en bovendien zijn er allerlei zaken, waar werkgever en werknemer normaal gesproken weinig weet van hebben en waarop veel valt te besparen, zo niet terug te halen. Zo zijn er voor diverse werknemers categorieën diverse subsidies te verkrijgen oplopend tot wel €20000 per medewerker.. Daarnaast zijn er voor stagiaires en opleidingen meerdere subsidie mogelijkheden en wordt er bijvoorbeeld onder chauffeurs en de box medewerkers veel teruggevonden. Er zijn zoveel potjes, zowel landelijk, regionaal of per sector dat de meeste ondernemers door de bomen het bos niet meer zien.”

Geen onkunde
Ligt iedereen dan te slapen? Hebben grote bedrijven geen financiële afdeling en laten die massaal alle cadeautjes aan hun neus voorbij gaan? “Het is geen onkunde”, legt Jasper uit. “Je moet allereerst beseffen dat salarissen en financiën twee totaal verschillende specialisaties betreft. Omdat de HR en salaris regelgeving complex en zeer veranderlijk is, zelfs grote bedrijven nauwelijks personeel in dienst hebben die ontwikkelingen op dit gebied in de gaten houden en, hoe stom dat ook klinkt, men in de transport nooit ergens tijd voor heeft, wordt hier domweg te weinig aandacht aan besteed.” “Het is ook eigenlijk niet bij te houden,” vult Armando aan. “Alle energie wordt gestoken in het vechten voor marges, om aan de voorkant net die paar extra centen over te houden.”

“Alles wat wij doen is het met terugwerkende kracht toepassen van alle subsidies en voordeelregelingen die de overheid bedacht heeft.”, vervolgt Jasper. “Slimmigheden zo je wilt. En bijna overal is geld terug te halen, zelfs bij een second opinion vinden wij in alle gevallen nog besparingen voor de onderneming. Daarom werken wij volgens een no-cure no-pay methode. Er zijn echter twee problemen. Ten eerste gelooft men ons domweg niet, gaat men er van uit dat de accountant dit wel weet of voelt men zich ongemakkelijk, alsof wij komen vertellen dat zij hun werk niet goed gedaan hebben. Het tweede is dat er wat geduld nodig is. Eerst moet er onderzoek gedaan worden, dan moeten er aanvragen ingediend worden en omdat belastingdienst en uitkeringsinstanties niet de meest vlotte clubs zijn gaat daar de nodige tijd – 6 tot 9 maanden – overheen.”

Veel potjes zijn met terugwerkend kracht tot vijf jaar geleden op te halen. Armando en Jasper hebben naar eigen zeggen al ruim 300 bedrijven kunnen helpen.

Voorbeeld
Een transportbedrijf uit Maarssen met 77 medewerkers in dienst besloot het onderzoek te laten doen door de HR en Payroll Group. De financieel Manager: “Naast de financiële administratie was ik tevens verantwoordelijk voor de salarisadministratie. Hierdoor merkte ik dat ik niet genoeg tijd had om de veranderende wetgeving goed bij te houden. Daarom besloot ik een onderzoek te laten doen naar eventueel niet toegepaste subsidies en zo direct inzichtelijk te krijgen waar de pijnpunten lagen. Uiteindelijk heeft het onderzoek ons een besparing van ruim € 70.000,-, verspreid over meerdere onderdelen,
opgeleverd.”


Voor meer informatie:
APNetwork
Armando Paoloni, business developer
Quarles van Ufoordstraat 100
2202NK Noordwijk
M: +31 (0)6 12 049 709
E: armando@apnetwork.nl
www.apnetwork.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven