Monica Useche, Florigene Flowers.

"GGO-bloemen veel meer geaccepteerd dan GGO groenten"

Blauwe bloemen komen niet vaak in de natuur voor. Blauwe anjers bestonden dan ook niet, totdat Florigene Flowers een bestaande anjer modificeerde. In 2001 zette zij hun eerste grote anjer met blauwe bloemen op de markt. De reacties waren positief. "In tegenstelling tot GGO-groenten, worden GGO-bloemen algemeen aanvaard door het grote publiek", vertelt Monica Useche, assistent Sales Manager bij Florigene Flowers. Als gevolg van dit succes wordt er nu gewerkt aan iets nieuws: blauwe GGO-chrysanten. Momenteel wordt hiermee volop geëxperimenteerd op hun kwekerijen in Colombia en Ecuador. Tijdens de Proflora in Colombia van 28 tot 31 oktober 2015 zullen de blauwe GGO-chrysanten te bewonderen zijn.


Monica Useche op de Flower Expo in Moskou, Rusland.

Genen van petunia gebruikt voor kleur
Het idee voor het cultiveren en telen van blauwe anjers ontstond vanuit de Japanse vraag naar deze kleur. "Er zijn geen blauw gekleurde anjers in de natuur en in Japan is een blauw gekleurde bloem om culturele redenen gewild. Daarom zijn wij begonnen met de anjers aan te passen", vertelt Useche. Het blauwe gen van de petunia geeft de anjer zijn blauw-paarse kleur. Momenteel bestaat het assortiment blauw-paars ​​uit vier grote en vier mini anjers in kleur variërend van licht naar donker. Zij zijn de enige kweker ter wereld die GGO-anjers cultiveert.

Teelt: niet anders dan reguliere anjers
De anjers worden geteeld in Colombia en Ecuador. "In Colombia kweken we alle variëteiten 100% op hydrocultuur in een 1 ha grote kassen. De kwekerij heeft een totale omvang van 9 ha: 6,5 ha voor de grote anjers en 2,5 voor de mini anjers. In Ecuador worden de grote anjers in de volle grond gekweekt, in zes kassen van eveneens elk 1 ha groot." Volgens Useche is de teelt van GGO-anjers niet anders dan de teelt van reguliere anjers. "Het enige verschil is de kleur", zegt ze, "en net als bij elke andere nieuwigheid, moeten ook de GGO-anjers worden getest voordat ze kunnen worden gebruikt voor commerciële productie."

Douane
Volgens Useche is het lang niet altijd makkelijk de bloemen te exporteren. "Het kostte ons al drie tot vier jaar om een exportvergunning te krijgen voor onze GGO-anjers naar Europese landen," vertelt ze. Momenteel worden slechts twee van de grote rassen in Europa geaccepteerd. Dus spannen ze zich nog steeds in om hun GGO-anjers te mogen exporteren naar Europa. Ook in Australië proberen zij nog steeds een vergunning voor verschillende variëteiten te verwerven. Gelukkig zijn er ook landen waar alle rassen worden geaccepteerd. Deze landen zijn Rusland, de Verenigde Staten en Japan.

Nieuwe GGO-Chrysanthemum
"In tegenstelling tot de GGO-groenten, zijn de reacties op GGO-bloemen zeer positief," zegt Useche. Daarom is het bedrijf begonnen ook de kleur van chrysanten en rozen te modificeren, waarvan enkele variëteiten op de beurs te zien zullen zijn. "Dan kunnen we zien hoe het publiek reageert op deze nieuwe kleur."


Voor meer informatie:
Monica Useche
Email: museche@florigene.com
www.florigene.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven