sprekers Feike Cats en Meiny Prins

Fotoreportage: 200 Tuinbouwjongeren bij Priva

Tholen - Bijna 200 jongeren kwamen gisteren bij elkaar voor de bijeenkomst van Tuinbouwjongeren Oostland en Tuinbouwjongeren Westland in Priva. Op het programma stond een welkomstwoord van Meiny Prins en een presentatie van Feike Cats. En een gezellige borrel natuurlijk.

Drukte op de parkeerplaats van Priva, gisteren om 7 uur 's avonds. Bijna 200 jongeren kwamen naar het bedrijf voor een gezamenlijke bijeenkomst van de Tuinbouwjongeren Oostland en Tuinbouwjongeren Westland. "We vonden het tijd om eens een gezellige drukke avond te organiseren", vertelde Tuinbouwjongeren-Westlandvoorzitter René van Dop. Dat is is meer dan gelukt.

Bekijk de fotoreportage hier.De avond werd geopend met een opwekkende boodschap van Meiny Prins. Overal ontstaat tuinbouw - van solarkassen in China tot multispan in Mexico en high-tech in Japan. Indoor, outdoor, rooftop en city-farming - het kan niet op. En de wereldbevolking neemt dan wel toe, maar dankzij ontwikkelingen in de sector is het feitelijk al mogelijk om de hele wereld te voeden. Geen probleem dus? Dat absoluut niet. Het voedsel en het geld is niet goed verdeeld. Boeren hebben namelijk wel drie keer meer ruimte nodig om hetzelfde te verdienen als hun vader. Landbouwsubsidies in Europa verstoren niet alleen de Europese, maar ook de Afrikaanse markt. Het ontstane systeem is niet alleen onwenselijk, maar kost ook nog eens gigantisch veel geld om in stand gehouden te worden.Steden in opkomst
Prins kijkt verder - naar hoe dit soort systemen omver werpen. Ze ziet de ontwikkelingen in steden en de komst van lokale voedselvoorzieningen. "In steden, daar gebeurt iets. Bewoners willen niet voor veel geld in kleine appartementen in een vieze stad wonen. En de stad gaat naar de burgers luisteren", voorspelt ze. In combinatie met technische ontwikkelingen in de nabije toekomst (telemedicine, shared economy, alternatieve energiebronnen) gaat de sector enorm veranderen. En Nederland kan daar een enorme rol in spelen. "Nederland heeft de kennis, de integrale oplossingen", verwijst ze naar de combinaties die in Nederlandse projecten gemaakt worden: uitwisseling tussen kassen en woonwijken, afvalstoffen en bouwmaterialen. "In Seoul zoeken ze dit soort oplossingen." De ontwikkelingen in de sector gaan nu razendsnel, ziet Prins. "Er gaat enorm veel gebeuren - dat voelen we allemaal. En dat is eng. Maar wie geen waarde toevoegt, wie zijn eigen disruptive niet kan organiseren, verdwijnt."Klanthousiasme
De tweede presentatie ging totaal een andere kant op. Klanthousiasme, daarover vertelde Feike Cats. En inderdaad, dat staat voor klant en enthousiasme - want aan tevreden klanten heb je eigenlijk niets. Enthousiaste klanten heb je nodig: die promoten je. Ontevreden klanten verspreiden slechte verhalen ("iedereen klaagt graag - kijk maar op verjaardagen") en van tevreden klanten hoor je niets. Maar hoe krijg je je klanten enthousiast? Je kwaliteit moet sowieso als basis op orde zijn. Volgens Cats draait het veelal om verwachtingen. "Vraag eens aan je klanten wat je goed doet. Dan weet je wat je sterke punten zijn. En vraag eens wat de klant zou willen dat je doet. Wat hij verwacht - hoe je van hem een compliment kunt krijgen." Klinkt misschien wat spannend en ongemakkelijk, maar Cats wijst op het belang van duidelijkheid. En naast het voldoen aan de verwachtingen, kun je er ook bovenuit stijgen: door je klanten te verrassen. "Verras je klanten, verras je medewerkers eens. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: al met een ansichtkaart stap je buiten het normale."Maar er speelt meer, vertelt Cats. En passant geeft hij de jonge toehoorders ook nog wat opvoedingsadvies ("Klanten zijn niet kinderen. Ze kunnen enorm zeiken, maar je kunt er ook veel lol aan beleven.") Doe nooit wat je niet wil dat een ander doet, bijvoorbeeld. Investeer eens vijf minuten, om vijf minuten later je rust te hebben. Wees niet bang om fouten te maken. "Je klanttevredenheid is hoger als je fouten oplost, dan als je het gewoon goed doet", weet hij uit ervaring. "Niet morgen allemaal willekeurig doen om zaken mis te laten lopen - maar heb ook geen angst om een fout te maken." En vooral: Houd het plezier erin. "Dat geeft energie. Mensen klagen graag, maar dat kost alleen maar energie. Hou de lol erin."


Tijd voor de borrel. De avond was enorm drukbezocht - zowel door jonge aanwas als door 'de oude garde'.

Fotoreportage
Na de presentaties en de uitnodiging voor de volgende bijeenkomsten van Tuinbouwjongeren Oostland en Tuinbouwjongeren Westland was het tijd voor de borrel. Bekijk de fotoreportage hier.

Bekijk de fotoreportage hier.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven